Veel appartementencomplexen van woningcorporaties en Verenigingen Van Eigenaren worden verwarmd en geventileerd door de Agpo/Ferroli Optifor. Daarvan is een groot aantal van deze toestellen aan vervanging toe. Inmiddels is het plaatsen van een gasketel niet zaligmakend meer, en wordt het een uitdaging om een installateur te vinden om dit te vervangen. Wanneer u enig onderzoek pleegt, dan ontdekt u al snel dat de cv-ketel en/of ventilatie unit niet de enige uitdaging is. Rookgasafvoersystemen of indien gecombineerd CLV systemen gaan samen met de cv-ketel slechts 1 levensduur mee. De vervanging van het geheel zorgt voor technische complexiteit en hoge kosten. Deze combinatie van afwegingen maakt de keuze bij vervanging zowel technisch als economisch moeilijk. Men denkt snel de elektrische cv-ketel als goed alternatief in te zetten, echter zijn er betere opties als alternatief op de Agpo Optifor.

Gasketel gerelateerde problematiek

Betekent het noodzakelijk vervangen van de Agpo cv-ketel, ook het einde van de levensduur van de WTW ventilatie-unit? Of zijn er soms andere afwegingen waardoor u denkt over te stappen naar een andere combinatie. Vaak moet niet alleen de cv-ketel worden vervangen, maar ook het rookgasafvoerkanaal zal geheel moeten worden vernieuwd. Bij handhaven van het rookkanaal zal een beheersplan opgesteld moeten worden met periodieke inspecties. Dat brengt uiteraard hoge kosten met zich mee.

De Europese Gas Applience Regulation is in 2018 aangescherpt. Dit betekent dat wanneer de Optifor gehandhaafd wordt, hiervoor alleen de Ferolli Bluesense4 HR in aanmerking komt. In de Agpo Optifor combinatie wordt ook de warmte van de rookgassen teruggewonnen. Daarom is het rookgasafvoersysteem tevens het luchtafvoersysteem. 

Nog moeilijker wordt het wanneer u zowel de cv-ketel als ook de WTW unit wilt vervangen. Bij deze keuze moet u ook nog een aparte rookgasafvoer en luchtafvoer realiseren, een extra pijp dus door het bouwkundige kanaal. Het is dus zowel technisch als economisch geen eenvoudige opgave. 

Een goed alternatief op de Agpo Optifor

Wanneer u in een appartement woont, is elektrische verwarming als hoofdverwarming een goede optie als vervanging voor de Agpo Optifor. In dit geval vervangt u de WTW-unit, die direct al een stuk efficiënter zal functioneren, door de vernieuwde technieken ten opzichte van het oude systeem. Daarnaast plaatst u elektrische radiatoren of infraroodpanelen, afhankelijk van de warmtebehoefte, om de ruimtes in uw appartement te verwarmen.

Elektrische radiatoren in combinatie met een nieuwe WTW-unit

Voor infraroodverwarming geldt hetzelfde als elektrische radiatoren. U kunt deze plaatsen in de ruimtes waar u verwarmd wilt hebben, waardoor u lokaal een aangename warmte creëert. Een infraroodpaneel geeft echter een ander type warmte af dan een elektrische radiator. Waar een radiator de gehele ruimte verwarmt, straalt een infraroodpaneel warmte uit. Dit houdt in dat u een aangename stralingswarmte ervaart wanneer u binnen het stralingsbereik zit. Om dit stralingsbereik te vergroten in bijvoorbeeld een woonkamer, adviseren wij altijd om het infraroodpaneel aan het plafond te monteren boven bijvoorbeeld een zitgedeelte.

Voordelen van een elektrische radiator of elektrisch infraroodpaneel als hoofdverwarming:

  • Geen vervanging van rookgaskanalen nodig;
  • Meer vrijheid in alternatieve keuze WTW-systeem;
  • Verwarmen met infrarood of radiator lokaal en naar behoefte;
  • Zuinig in gebruik;
  • Geen leidingsysteem meer nodig;
  • Te combineren met elektrische-of warmtepompboiler;
  • 3-fase aansluiting is, afhankelijk van de situatie, niet nodig;

Door het plaatsen van een nieuwe zuinigere WTW-unit, bespaart u al energie, doordat er hier ook al warmte wordt afgegeven middels deze unit. Zo heeft u niet veel vermogen nodig en kunt u ook middels lage temperatuur uw woning perfect verwarmen.

Uiteraard adviseren wij altijd om een advies te laten maken op basis van het aantal vierkante meter dat verwarmd dient te worden, om ervoor te zorgen dat u de juiste producten kiest.

Toch een elektrische cv-ketel?

Wanneer u toch wilt kiezen voor een elektrische cv-ketel, adviseren wij dit alleen wanneer uw woning goed is (na)geïsoleerd. Wanneer u een elektrische cv-ketel naast uw warmtepomp wilt gebruiken ter vervanging van de traditionele gasgestookte cv-ketel dient u in het bezit te zijn van een hybride warmtepomp. Om de elektrische cv-ketel aan te kunnen sluiten op de warmtepomp, dient deze te beschikken over een aan/uit contact. Het voordeel van deze combinatie is, dat er een warmtepomp geselecteerd kan worden met een relatief klein vermogen. De elektrische cv-ketel spring hier alleen bij wanneer dit echt noodzakelijk is. Het voordeel van een hybride systeem is, dat in bijvoorbeeld appartementen waar weinig ruimte is, toch duurzaam verwarmd kan worden middels een hybride opstelling.

Masterwatt levert en uitsluitend elektrische verwarmingsproducten. De expertise is bij ons in goede handen. Bij vraagstukken zoals deze, zullen wij u als opdrachtgever optimaal ondersteunen. Wij geven advies op het gebied van vermogen, verwachte verbruikskosten etc. Ook kijken we naar combinaties met andere systemen en verwachte verbruikskosten. Wij brengen dat allemaal inzichtelijk via onze energiesimulatie berekeningen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van onze elektrische cv-ketels, neem dan contact op met ons. U kunt ons bereiken per telefoon 085-3037450 of via email info@masterwatt.nl  Informatie over al onze elektrische verwarmingsproducten kunt u vinden op www.masterwatt.nl!

info@masterwatt.nl
+31 (0)853037450

Download hier deze blog in pdf-formaat:

workspace contact offerte NTA8800