De toepassing van warmtepompen in de bestaande woning voorraad kan om diverse praktische redenen niet volledig solitair worden ingevuld. Er is vanuit een andere techniek back-up nodig. In de vaktaal wordt dit hybride genoemd en de toegepaste warmtepompen worden dan ook hybride warmtepompen genoemd. In algemene zin wordt aangenomen, dat de bestaande installatie in tact blijft en dat de back-up geleverd wordt door de gasgestookte hr-ketel. Er zijn goede redenen om aardgas middels de hr-ketel als back-up te benutten. In winterse tijden met temperaturen onder nul, geen wind en geen zon, komen we snel zonder duurzaam opgewekte elektriciteit te zitten. Gebruik van aardgas zou dit uitstekend kunnen opvangen. Toch zouden we bij hybride warmtepompen wat dieper moeten inzoomen in de praktische mogelijkheden van installaties en de mogelijkheden van elektrische back-up.

Warmtepomp kleiner dimensioneren

Om met een andere kijk een hybride oplossing te creëren, zoomen we allereerst in op het gebruik van vele installaties. Sinds de jaren ’80 gebruiken Nederlanders hun installaties nog maar gedeeltelijk. In de meeste verblijfsruimten buiten woonkamer en keuken wordt de verwarming niet meer gebruikt. Uitzondering is de badkamer maar daar benutten wij de warmte slechts enkele uren. We zouden dus onze verwarming kunnen gaan splitsen. De verwarming van de leef vertrekken woonkamer en keuken voeden we nog centraal met de hybride oplossing. Dit levert direct een groot voordeel op voor de te kiezen hybride warmtepomp met betrekking tot het noodzakelijke vermogen. Die zal kleiner kunnen zijn en is altijd in balans ten aanzien van de afgifte. Deze balans is zeer belangrijk bij warmtepompen. Te veel vermogen ten aanzien van de afgifte betekent al snel pendelen (aan/uit gedrag) en dat is zeer nadelig voor levensduur en rendement. De warmtepomp kunnen we dus net als de back-up van de elektrische cv-ketel kleiner dimensioneren.

Elektrische cv-ketel als back-up

Wanneer we door het splitsen het noodzakelijke vermogen hebben gereduceerd, zal de klein vermogen warmtepomp dit nog meer of langer alleen kunnen uitvoeren. Tijdens ouderwetse winterse omstandigheden kan de noodzakelijke back-up via de elektrische cv-ketel dan ook met minimaal vermogen worden geleverd en de installatie naar hogere afgifte temperaturen worden gebracht. Met onze kleinste CALIDA COMPACT kan dit over het algemeen gewoon op het 230 volt netwerk worden aangesloten. Het grote voordeel t.o.v. back-up via de gasgestookte cv-ketel is het kleine flexibele vermogen. Daar waar vrijwel iedere hr-ketel niet lager komt dan 6 a 7 KW en daarmee veel te veel levert, kan de CALIDA COMPACT terug naar 2 KW en zorgt daarmee voor de juiste balans. Daarnaast levert deze hybride combinatie ook nog vele andere voordelen. Men is direct All Eletric en kan de gasmeter laten afsluiten. Dit levert een stevige reductie in kosten op. Onder een verbruik van 650 kuub gas is het kosten technisch al interessanter om voor volledig elektrisch te gaan. Maar ook praktisch biedt het voordelen. De Calida is klein, heeft geen gasaansluiting nodig, geen rookgasafvoer en luchttoevoer en kan mede daardoor op een andere gunstigere plaats worden geïnstalleerd. Hij heeft lage onderhoudskosten en gaat langer mee. Elektrische back-up is dus zo gek nog niet.

En de andere verblijfsruimten dan?

De andere verblijfsruimten koppelen we af van het cv-systeem. Deze gaan we van lokale elektrische verwarming voorzien. In deze ruimten is de noodzaak laag maar is er warmtevraag dan is die lokaal en moet er snel warmte geleverd worden met hogere temperaturen. Dit is van toepassing wanneer er bijvoorbeeld een ruimte als thuiskantoor wordt gebruikt of wanneer er gestudeerd of gespeeld wordt. Dit zou onmogelijk zo flexibel geleverd kunnen worden door de lage temperaturen van de warmtepomp en bovendien niet lokaal. De badkamer is voor ons en vele in de branche al langer een ruimte die veel beter is in te vullen door lokale elektrische verwarming. Lekkere voelbare warmte op uitsluitend de gewenste momenten in te vullen met diverse luxe elektrische verwarmingsproducten. Masterwatt heeft een breed scala individuele lokale elektrische verwarming mogelijkheden zoals, radiatoren, convectoren, infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming. Bij ieder project denken wij graag mee om tot de juiste invulling te komen en rekenen we indien gewenst alles voor u uit.

Hybride warmtepomp, grote toekomst bij verduurzamen bestaande woningen

Na een wat aarzelend begin staat de hybride warmtepomp op doorbreken en wordt er steeds meer aandacht geschonken aan deze oplossing. Recent onderzoek toont aan dat in vele gevallen de warmtepomp het grootste deel voor verwarming voor zijn rekening neemt. Besparingen op gas van 60% a 70% worden als realistisch beschouwd. Bij een standaard gasverbruik van 1500 m³ daalt deze na plaatsing van een hybride warmtepomp naar ± 550 m³. Daarmee is het kostentechnisch al interessanter om naar volledig All Electric over te schakelen. Hierdoor vervallen o.a. de hoge vastrechtkosten van aardgas wanneer je de gasmeter laat verwijderen. Bij een hybride warmtepomp wordt nog te veel aan een combinatie met aardgas gedacht. Met de kleine flexibele elektrische cv-ketels van Masterwatt kunt u direct All Electric met de hybride warmtepomp. Meer weten over de mogelijkheden van All Electric hybride? Neem dan contact op met onze adviseurs voor een uitdagend gesprek. Mastwatt, specialist in elektrisch verwarmen.

workspace contact offerte NTA8800