Met een zucht van verlichting hebben we de deur van 2020 achter ons dichtgesmeten. In frustratie achterom kijken heeft weinig nut en dus kijken we terug naar 2020 om te zien welke kansen en mogelijkheden het heeft opgeleverd.

Transformeren

Transformeren kenden we al, sinds enige jaren worden leegstaande kantoorgebouwen omgetoverd tot woongebouwen. Maar 2020 heeft ons laten zien dat steeds meer winkelstraten kampen met leegstand. We zijn in het Covid-19 tijdperk nog meer online gaan shoppen. Mede hierdoor zal dit de komende 2 jaar tot 40% meer leegstand gaan leiden. Om het hart van onze steden niet uit te laten monden in spookcentra ontwikkelen steeds meer steden transformatieplannen. Stedenbouwkundigen pleiten al langer voor een nieuwe indeling van het stadscentrum. Ze vinden dat de gemeenschap het uitgangspunt moet vormen bij het ontwerpen van stadscentra. Winkelstraten zullen worden omgeturnd tot woongebieden met daarin vervlochten de winkels en horeca van de toekomst.

De nieuwe binnenstad

Wonen in binnensteden is bij uitstek geschikt voor jonge startende mensen, studerend of net gestart op de arbeidsmarkt. Het moeten plekken zijn waar mensen niet alleen winkelen, maar ook werken, hun vrije tijd doorbrengen en slapen. Het ombouwen van winkels tot woningen kan een eerste stap zijn om deze verandering in gang te zetten. Jonge mensen zoeken bruisende betaalbare woonplekken voor één of hooguit twee personen. Hiervoor kunnen de oude winkelpanden in kleine appartementen worden opgesplitst. Mooie projecten voor de kleinere plaatselijke aannemers die in de geest van deze tijd de oude winkels omtoveren in duurzame wooneenheden.

Nieuw realisme

Sommige steden zijn hier al mee begonnen, zoals Eindhoven. Ook groeit het aantal gemeenten dat subsidies verstrekt om burgers te stimuleren boven een winkel te gaan wonen, zoals Amsterdam, Leiden en Sittard. De voordelen zijn ook direct zichtbaar, het zorgt voor meer ogen op straat. De veiligheid zal hierdoor direct toenemen. Vooral steden tot 100.000 inwoners zullen hier hun voordeel mee kunnen doen, omdat die het snelst hun aantrekkingskracht verliezen. De grote steden zullen die voorlopig nog wel behouden. Transformeren biedt nieuwe grote mogelijkheden. Een bruisend centrum, grotere veiligheid, meer beschikbare woonruimte en niet vergeten duurzamere gebouwen.

Transformatie hand in hand met duurzaamheid

Want gaan we transformeren, dan is verduurzamen ook direct in beeld. De tot één à twee persoons appartementen getransformeerde panden hebben na isolatie, kierdichting en triple glas een bijzonder lage warmtelast. Zo laag dat invullen met grote en dure warmtepompen eigenlijk overbodig is. Beter is het om hier duurzaam in te zetten op warm tapwater en ventilatie. Verwarmen kan dan eenvoudig met hoge kwaliteit lokale elektrische verwarming. De bezettingsgraad van deze jonge mensen is lager en blinkt uit in onvoorspelbaarheid en flexibiliteit. Zij hebben geen behoefte aan 24/7 verwarmen maar uitsluitend tijdens hun aanwezige momenten.

De juiste kennis en ervaring

Masterwatt heeft reeds ervaring met invulling van dit soort panden en transformaties. We hebben daar kwalitatief uitstekende producten voor en kunnen dit invullen met iedere vorm van warmte afgifte. Daarnaast adviseren wij de juiste installaties en rekenen we dit uit in energie simulatieprogramma’s. De haalbaarheid in norm wordt door ons volledig in beeld gebracht. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van elektrisch verwarmen voor transformaties neem dan eens contact op met Masterwatt.

www.masterwatt.nl

info@masterwatt.nl

T: +31 (0)85 – 303 7450

workspace contact offerte NTA8800