Masterwatt is specialist in elektrisch verwarmen. Wij werken altijd met producten welke een rendement hebben van 100% oftewel COP 1. Wij willen onze klanten van een goed advies voorzien en daarom zijn wij altijd aan het rekenen wanneer het wel of niet effectief is voor de gebruikers. In navolging op onze eerdere blog behandelen wij het vervolg op duurzame verwarming voor nieuwbouwprojecten (deel 2).

Elektrische verwarming kan als hoofdverwarming gebruikt worden, maar ook als lokale bijverwarming, het kan met lage afgifte temperaturen maar ook met hoge afgifte temperaturen en wanneer gewenst als convectiewarmte of met pure stralingswarmte. Dan zie je ook onmiddellijk de verschillen met systemen waar de gemiddelde warmtepomp de hofleverancier is, dan moet je vrijwel altijd genoegen nemen met lage temperatuur afgifte en systemen die niet of zeer traag regelbaar zijn.

Lage warmtevraag

Met de huidige bouwkwaliteit waarin zeer goed geïsoleerde, woningen worden gebouwd, die ook nog eens over een hoge mate van luchtdichtheid beschikken, zien we dat de warmtevraag steeds lager wordt.
Zeker bij kleine appartementen en studio’s is dit het geval. We moeten ons afvragen of investeren in peperdure warmtepompinstallaties dan wel zinvol is. Het gaat bij de invulling niet alleen om de investering, maar zeker ook om de uiteindelijke TCO (Total Cost of Ownership). Wat is de levensduur bijvoorbeeld van een warmtepomp en wat zijn de onderhoudskosten? Zijn er eigenlijk wel voldoende gespecialiseerde monteurs om storingen aan warmtepompen juist op te lossen?

Elektrisch verwarmen als alternatief

Wanneer de warmtelast van een dergelijk appartement dusdanig laag is, dan is elektrisch verwarmen vaak een veel betere optie! Want laten we eerlijk zijn: op een lage warmtelast, kun je niet veel energie besparen!
In deze situatie zou de invulling met goede kwalitatieve elektrische radiatoren uitstekend passen. Individueel per ruimte met zowel convectie als stralingswarmte en regelbaar op ieder gewenst moment!
De investering van zo’n installatie is vele malen goedkoper, zonder onderhoud en met een levensduur van 25 a 30 jaar. De meeste warmtepompen gaan slechts 15 jaar mee. Ook stelt men eisen aan koudemiddelen steeds bij. Ook het uitfaseren van gebruikte koudemiddelen is dan een belangrijk aandachtspunt. Wat gebeurd er als een koudemiddel uitgefaseerd is en er een reparatie aan de warmtepomp moet plaatsvinden? Waarschijnlijk geeft dit ook heel dure reparaties.

Dan blijft de uitdaging het zuinig produceren van ons warme tapwater. Puur elektrisch is er met bijvoorbeeld een elektrische doorstromer voor een klein 2 persoonshuishouden ca 1350 kWh per jaar voor nodig. Wanneer je een douche (goot/bak) WTW toepast, besparen we hier nog een mooie hoeveelheid energie op!
Passen we een warmtepompboiler toe dan reduceren we het verbruikt naar ongeveer 600 kWh. En uiteraard blijft ook hier de combinatie met de douche WTW interessant! Deze toevoeging zal ook gunstig uitpakken m.b.t. de boilervoorraad. Wanneer deze all electric variant nog wordt gecomplementeerd met de benodigde PV panelen op het dak, hebben we een uitstekende, relatief goedkope installatie met lange levensduur en weinig onderhoud! En niet te vergeten krijgt de bewoner hiermee ook een installatie waarmee hij de baas blijft over zijn eigen gewenste warmte, waar dan ook en op ieder moment!

Elektrische verwarming in grotere woningen

Maar we horen u zeggen, dit zijn wel kleine wooneenheden, hoe kan dit dan bij onze grondgebonden woningen met
bijv. 120 m² Ag (gebruikersoppervlak). Deze hebben een warmtelast die hoger ligt.
Ook in deze woningen kan elektrisch verwarmen zuinig en efficiënt toegepast worden. Hier zouden we bijvoorbeeld met een kleine elektrische cv-ketel de watergevoerde vloerverwarming van warmte kunnen voorzien.
Bij voorkeur benutten we deze installatie dan voor de basistemperatuur in de woonkamer. Met 18 á 19 graden basistemperatuur is de kou van de vloer en is de luchttemperatuur voldoende tijdens onze actieve momenten. Breekt de avond aan en wordt ons gedrag inactief dan kan men de meer gewenste warmte lokaal benutten d.m.v. onze infraroodpanelen.

De aangename stralingswarmte voorziet de bewoner precies van die warmte die voor velen zo gewenst is. De warm tapwater oplossing van onze eerdere oplossing kan ook hier uitstekend benut worden. Samen met WTW balansventilatie is hiermee een eenvoudige zuinige oplossing gerealiseerd. Nog even de benodigde PV-panelen berekenen en de gebouw gebonden installatie is compleet.

Masterwatt is specialist in elektrisch verwarmen

Masterwatt heeft nog meer opties en combinaties, maar veel is en blijft maatwerk. Daarom zijn wij altijd paraat om uw projecten te berekenen. Niet alleen EPC technisch of straks BENG (NTA 8800) maar ook d.m.v. een gedetailleerde verbruiksindicatieberekening, zodat men vooraf al weet wat men te wachten staat. Heeft u vragen over onze blog ‘Duurzame verwarming voor nieuwbouwprojecten (deel 2)’ kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden, mail of bel ons of kijk eens op onze vernieuwde uitgebreide website!

Tel.nr.                   085 303 7450

Email                     info@masterwatt.nl

Website                www.masterwatt.nl

workspace contact offerte NTA8800