Wij Nederlanders staan er niet zo bij stil! De meesten weten totaal niet hoeveel energie hij of zij verbruikt of wat het hen kost. Het valt wel mee en het is er ook nog eens altijd. Niets om je zorgen over te maken…
Maar daar kan weleens snel verandering in komen!

Relatief koude winter

Misschien is het u opgevallen, de afgelopen winter verliep kouder dan velen daarvoor en bracht Nederland in februari zelfs op de schaats! Hij verliep niet alleen kouder maar duurde ook langer. Tot ver in het voorjaar hadden wij de verwarming nog nodig. Dit alles heeft voor een aanzienlijk hoger verbruik van aardgas gezorgd. Hierdoor zal de energierekening van de meeste Nederlanders hoger uitvallen dan verwacht.

Afhankelijk van andere landen

Maar niet alleen onze portemonnee is minder gevuld, ook onze gasreserves. De voorraden zijn behoorlijk geslonken en in de zomer nog maar nauwelijks aangevuld. Normaliter zijn onze reservetanks, zoals in het Drentse Norg, in deze periode weer zo’n 80% gevuld. Maar in augustus 2021 is dat nog maar de helft en wordt volgens analisten ook niet veel meer. Het winnen van Gronings aardgas is t.o.v. 2014 met 80% gedaald en wordt volgens plan alleen nog maar minder. We zijn momenteel afhankelijk van de import van aardgas. Maar ook de partijen en landen die ons van buitenlands aardgas moeten voorzien, hebben de voorraden niet op orde. Deze situatie zorgt er op dit moment reeds voor dat de prijs van aardgas enorm aan het stijgen is!

Wat betekent dit voor de komende winter?

In eerste instantie zal onze energierekening met enkele honderden euro’s gaan stijgen. Voor velen komt de prijs van een kubieke meter aardgas boven de Euro te liggen. Het klink gek, maar als het alleen daar bij blijft, dan komen we er nog goed van af. Want stel we krijgen opníeuw een relatief koude winter, dan kan de leveringszekerheid zomaar eens in gevaar komen. Concreet; de voorraden raken op en het gas vloeit niet meer via ons fantastische transportsysteem naar onze woningen. U zult het, net als wij, nauwelijks kunnen geloven maar we zouden zomaar in de kou kunnen komen te zitten deze winter in Nederland.

Elektrische back-up verwarming aanschaffen

Natuurlijk is dat überhaupt een goed plan voor specifieke verblijfsruimten in woningen. Masterwatt heeft een groot assortiment elektrische radiatoren, convectoren, infrarood verwarming en warm tapwatervoorzieningen. Ook hebben wij voor het verwarming van de cv-installatie een ruime keuze in elektrische cv-ketels. Voor de een kan dit dus de redding zijn als de aardgasdruk wegvalt, voor de ander is overgaan op volledig elektrisch zelfs economisch beter. Tot 2020 lag het omslagpunt reeds op ruim 600 m³ aardgas. Daaronder was elektrisch al goedkoper. Maar er is veel gebeurt sinds 2020. De belasting op aardgas is verhoogd en die op elektriciteit verlaagd. Maar de grootste invloed zal de hogere prijs van aardgas zelf zijn! Hiermee kan het omslagpunt weleens gestegen zijn naar 800 á 900 m³ aardgas!

Duimen voor een kwakkelwinter

Het beschreven scenario van een te kort aan aardgas zal in grote mate afhangen van wat Koning Winter gaat doen. Wordt het weer een Nederlandse kwakkelwinter met nauwelijks vorst dan zal het waarschijnlijk wel meevallen. Draait de wind deze winter echter voor langere tijd naar het Noord Oosten dan wordt het spannend in Nederland en andere landen in West Europa. Waarschijnlijk zal onze overheid dan besluiten toch weer snel meer aardgas op te pompen uit de Groningse gasvelden. Dat zullen de Groningers als een steek in de rug ervaren en de emoties zullen flink oplopen. We gaan een interessante tijd tegemoet met, dat is reeds zeker, een flink hogere energierekening.

workspace contact offerte NTA8800