Een woning isoleren voor het plaatsen van een warmtepomp is wel zo handig. Isoleren is vaak de eerste stap in het verduurzamen van de woning. Hiermee beperkt u het warmteverlies van de woning, of met andere woorden, er gaat minder warmte van binnen naar buiten. Isoleren voor het plaatsen van een warmtepomp verhoogt ook het comfort in ieder seizoen. In de winter houdt uw huis de warmte langer vast terwijl op hete dagen de warmte langer buiten blijft. 

Wanneer uw woning goed geïsoleerd is kunt u vaak ook af met een warmtepomp met een lager vermogen. Een kleinere warmtepomp is goedkoper in de aanschaf, maar ook in het elektraverbruik. Zo blijven de aanschafkosten en energiekosten beide lager dan wanneer er niet of matig geïsoleerd is. Een echte win-win situatie dus. 

Hoe moet ik mijn woning isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning te isoleren. Hierbij wordt gekeken naar de plek waar de woning de meeste warmte verliest of waar het eenvoudigst isolatiemaatregelen te treffen zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Isolatie door middel van voorzetwanden
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Isolatieglas

Isoleren kan op verschillende manieren. Warmte stijgt, dus is het vaak logisch om het dak als eerste te isoleren. Afhankelijk van het type dak, schuin of plat, kunnen er verschillende soorten isolatie worden toegepast. Zo kunnen er bijvoorbeeld bij een schuin dak PIR platen of glaswol worden gebruikt.

Na het dak gaat de meeste warmte verloren door de gevel. In een bestaande woning is het soms mogelijk om de spouwmuur (opnieuw) te laten isoleren. Als dit niet mogelijk is, zijn voorzetwanden een goede optie. Het nadeel van een voorzetwand is dat de ruimte fysiek kleiner wordt. Uw energierekening wordt lager en u krijgt hier meer warmtecomfort voor terug. Een voorzetwand is daardoor echt het overwegen waard! Bij een voorzetwand worden er vaak PIR platen of glaswol gebruikt. Ondanks dat PIR platen duurder zijn in aanschaf zorgen ze wel voor een hogere isolatiewaarde ten opzichte van glaswol. Daardoor kunt u de voorzetwand minder diep maken en toch een goede isolatiewaarde behalen. Zoals eerder benoemd, is het in sommige situaties ook mogelijk om de spouwmuur (opnieuw) te isoleren. Het is hiermee vaak wel lastig om een echt goede isolatiewaarde te behalen omdat de ruimte in de spouw vaak beperkt is. 

Afhankelijk van het type vloer (bijvoorbeeld hout of beton) is het mogelijk om deze te isoleren. Welke isolatiematerialen gebruikt kunnen worden, is afhankelijk van de afwerking van de vloer. 

Tot slot gaat er veel warmte verloren door de kozijnen. Om uw kozijnen goed te isoleren kunt u kiezen voor HR++, triple of vacuümglas.

Wanneer u gaat isoleren vergeet dan ook geen aandacht te geven aan een goede kierdichting en een juiste manier van ventileren. Om te bepalen wat voor uw situatie het beste is, kunt u advies inwinnen van een isolatiespecialist bij u uit de regio. 

Subsidie

Wilt u graag een warmtepomp én wilt u uw woning eerst isoleren, dan is het een goed idee om dit binnen een korte tijd van elkaar te doen. De overheid kent namelijk diverse subsidieregelingen waarmee u bij meerdere isolatieopties een oplopende subsidie krijgt.

Bij de subsidie voor twee maatregelen geldt het volgende:

  • U kiest twee isolerende maatregelen
  • Of u combineert één isolerende maatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Is uw woning al goed geïsoleerd, maar wilt u wel graag een warmtepomp?

Voor warmtepompen is er een vast subsidiebedrag beschikbaar. Bij de Masterwatt Dynamis warmtepompenkan dit wel oplopen tot € 3.750, -.

Lees hier alles over de subsidies en voorwaarden.

Wilt u meer informatie over een warmtepomp of wilt u naast een warmtepomp bijverwarmen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via info@masterwatt.com.

workspace contact offerte NTA8800