In het vorige deel, hebben we gelezen welke opties er zijn om een boiler te gebruiken als thermische accu ofwel zonnestroomboiler. Een belangrijke vraag die open blijft staan, is: “Welke opties komen in aanmerking voor de boilerselectie voor dit gebruik?”

De juiste boilerselectie

Tja, en dan komt de hamvraag: “Hoe maak ik de juiste boilerselectie?” We hebben in het voorgaande artikel al gezien dat Masterwatt een breed aanbod heeft. Zowel verschillende typen boilers als verschillende inhoudsmaten.

Wanneer een boiler gebruikt wordt als standalone warmwatervoorziening, dus zonder ons voorverwarmsysteem, dan selecteer je normaal gesproken de boiler enerzijds op het aantal personen dat in de woning kan wonen (aantal slaapkamers + 1). Anderzijds kijk je naar het gebruik door die personen (formaat douchekop, bad of geen bad? Wensen van bewoners, enz.). Al het warme water dat in één piekmoment benodigd is, moet in de boiler zijn opgeslagen. Bij het systeem dat we nu ontwerpen, hoeft dit in principe niet, aangezien de geselecteerde naverwarmer dit altijd nog naleveren, ook als de boiler koud is.

Omdat het doel van onze installatie is om eigen PV-energie op te slaan, is het zinnig om enerzijds te kijken naar wat we kunnen opwekken. Dit kan uiteraard door de dagopbrengsten van de desbetreffende praktijksituatie te analyseren en hiervan een gemiddelde dagopbrengst te berekenen. Aan de hand daarvan kan men een bijpassende boiler selecteren.

Anderzijds is het ook goed om te kijken naar de energie die we zelf gebruiken in de avonduren. Hoe nuttig is het om bij een eenpersoonshuishouden een 300L-boiler te installeren omdat er zoveel PV-panelen liggen, terwijl er wellicht slechts 2-3 kWh aan thermische energie benodigd is in de avond-/ochtendpiek? Dit is een onzinnige investering. Daarnaast is het ook zo, dat als je vandaag die boiler hebt volgeladen, en in de avond slechts een klein beetje energie verbruikt, je ‘s morgens alleen dat kleine beetje maar kunt aanvullen.
Om te bepalen hoeveel thermische energie men bij benadering gebruikt om te douchen, kan onderstaande tabel worden gebruikt:


Deze tabel is berekend op basis van een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten. Dit kan eenvoudig omgerekend worden naar meer of minder minuten door de waarde van de voor de klant geldende situatie (in de blauwe cellen) te delen door acht en de uitkomst daarvan vervolgens te vermenigvuldigen met de werkelijke duur van de douchebeurten.

De geselecteerde of berekende uitkomst betreft de totale energiehoeveelheid die benodigd is in de avond-/ochtendpiek. Dat zou een nuttige opslaghoeveelheid kunnen zijn voor die desbetreffende situatie.

Vervolgens kan met behulp van de onderstaande tabel een geschikte boiler selectie worden gemaakt op basis van de opslagcapaciteit en de benodigde thermische capaciteit.


De thermische opslagcapaciteit van de boiler in bovenstaande tabel is berekend op basis van een koudwatertemperatuur van 10 °C en een maximale boilertemperatuur van 75 °C. Het instellen van de boiler op een lagere temperatuur, zal ervoor zorgen dat er minder thermische opslagcapaciteit beschikbaar zal zijn. Dit kan eventueel worden berekend met de volgende formule:

Zoals gezegd heeft het instellen van een lagere temperatuur ook een lagere opslagcapaciteit tot gevolg. Aan de andere kant is het ook zo dat bij een lagere temperatuur minder kalkvorming van toepassing is, wat de levensduur van de boiler weer verlengd. Masterwatt adviseert om de temperatuur nooit lager in te stellen van 60 °C in verband met legionellarisico.



workspace contact offerte NTA8800