De Oso Charge is een slimme regeling die uw boiler opwarmt, tegen een zo gunstig mogelijk tarief, of zo veel mogelijk met behulp van zelf opgewekte PV-energie. Echter ook voor grotere doelgroepen, zoals woningbouwverenigingen, zorg toepassingen en NUTS-bedrijven is de Charge met fleet control een perfecte oplossing.
Indien een gebouwbeheerder meerdere Charge toestellen in een cluster woningen heeft staan, is er de mogelijkheid ontwikkeld om ook als beheerder hierop in te loggen. Dat houdt in dat de beheerder kan loggen in een eigen portaal, waarin al de aangesloten toestellen (die gekoppeld zijn aan de eigen omgeving) kunnen worden bekeken.
Wij noemen dit “Fleet Control” en leggen u graag uit hoe dit werkt.
Allereerst vertellen we u graag nog eens hoe de Charge nu eigenlijk werkt:
- De boilers verwarmen op basis van dynamische energietarieven, om altijd voldoende warm water, tegen de gunstige (of zelfs negatieve!) prijs te leveren;
- De eventueel aanwezige PV-panelen in een complex kunnen worden ingevoerd;
- Met behulp van de hoge spanningsmodus kan dan op zonne-energie worden aangestuurd. Bij deze functie gaat de boiler kijken naar de spanning (Volt) in het lokale elektriciteitsnet. Hij analyseert hierbij de aanwezige spanning gedurende de dag en nacht. Tegelijkertijd vergelijkt hij de gemeten spanning met de ingevulde PV-velden, aangevuld met informatie uit weersvoorspellingen voor de opgegeven locatie. Uit al deze informatie trekt de Charge conclusies en zal hij ( op basis van het voorspelde warmwater verbruiksprofiel) de boiler op het meest gunstige moment gaan verwarmen.
Bij de “Fleet Control” functie kunnen de gekoppelde boilers met elkaar communiceren, waardoor ze niet allemaal gelijktijdig gaan verwarmen. Dit noemen we “Load Shifting” of ook wel “Peakshaving“. Er kan handmatig een programma worden ingesteld met “te vermijden uren”. Tijdens deze uren zullen de boilers niet gaan verwarmen.
Hoe werkt de Fleet control functie voor de eindgebruiker?
De eindgebruikers kunnen de standaard (gratis) InCharge app downloaden, en hebben dan een beperkt aantal functies in de app beschikbaar, zoals de vakantiefunctie, en natuurlijk de inzichten in eigen verbruik en hoeveelheid beschikbaar warm tapwater.
De regelstrategieën en slimme functies kan de eindgebruiker niet instellen, aangezien dit binnen het complex van bovenaf wordt geregeld.
Dit kan ook handig zijn voor bijvoorbeeld complexen/instanties met bewoners die niet in staat zijn om zelf de juiste keuzes te maken.
Fleet control voor de woningbeheerder of eigenaar.
Voor de eigenaar/beheerder van het complex wordt een online portaal gecreëerd.
Door in te loggen met de eigen unieke beheerdersgegevens kan deze bijvoorbeeld alle boilers in een bepaald complex op een kaart zien. Problemen of foutmeldingen kunnen dan direct worden geconstateerd. Hier kan direct op geacteerd worden. Maar er is meer.
Met behulp van dit portaal kunnen de diverse genoemde functies aan één of meerdere (of alle) toestellen worden toegewezen.
Door in bovenstaande kaart een aantal apparaten te selecteren en vervolgens naar het tabblad “Optimization” te gaan, kan een gewenste functie aan de toestellen worden gekoppeld.
Door vervolgens op de knop “Next” te drukken zal voor deze apparaten een voorspelling van het energieverbruik worden gegenereerd:
We zien in bovenstaande afbeelding dat er een flinke piek wordt voorspeld tussen 10:00-14:00.
Dit kan in verband met gelijktijdigheid een mogelijk probleem vormen voor het net.
De beheerder kan simpelweg de rode lijn zodanig verschuiven zodat het energieverbruik op die momenten beperkt wordt. Uiteraard dienen de boilers wel voldoende warm te zijn. Er moet dus
op een ander moment een “laadtijd” worden vrijgegeven. Nadat de “ideale situatie” is ingevoerd, drukt men op de knop “Next”, waarna de software gaat rekenen om te zien of het werkelijk voorspelde energieverbruik ook daadwerkelijk in de geoptimaliseerde condities mogelijk is.
Hierbij worden, waar nodig, nog aanvullingen aangegeven:
– De grijze lijnen geven het in de basis berekende energieverbruik aan,
– De rode lijn geeft de aangegeven, gewenste wijziging van het profiel aan,
– De groene lijn geeft het geoptimaliseerde profiel aan.
Wanneer de beheerder tevreden is met het ingestelde profiel, drukt men op de knop “Create”.
Vervolgens wordt hij teruggeleid naar het beginscherm, en wordt voor iedere boiler in de selectie een eigen, uniek profiel gecreëerd, waardoor gezamenlijk aan het bovenstaande “totaalprofiel” wordt voldaan.
Dit geeft de eigenaar/ beheerder de mogelijkheid om de belasting op het net te spreiden en daarmee pieken te voorkomen.
De komende jaren zal dit steeds belangrijker worden, aangezien ons elektriciteitsnet steeds vaker en zwaarder belast wordt. Het verschuiven van lasten naar minder drukke uren, en het werkelijk zelf gebruiken van duurzaam opgewekte energie is een belangrijk speerpunt, waarbij de Charge zowel kan worden ingezet als standalone versie bij een particulier op zolder, of in grotere getallen binnen bijvoorbeeld een zorgcomplex waarbij ze aangestuurd worden vanuit de optionele “Fleet Control functie”.
De eindgebruiker
De eindgebruiker kan, zoals gezegd de gratis InCharge app downloaden, maar heeft daarbij slechts een beperkt aantal functies tot zijn/ haar beschikking. De slimme regelingen zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar, aangezien die van “bovenaf” door de beheerder reeds zijn ingesteld.
Wel kan de gebruiker zien hoeveel warm water er nog in de boiler aanwezig is, en hoe vaak men hiermee (bij benadering) kan douchen
Ook kan tijdens vakanties de slaapfunctie worden ingesteld, zodat de boiler niet onnodig blijft opwarmen terwijl hij niet gebruikt wordt.
Verder is er inzicht in eigen verbruik terug te vinden.
Kosten fleetcontrol met de Charge
De “Fleet Control” functie voor gebouwbeheerders, is een betaalde service. Om de fleet control functie te personaliseren, dienen er diverse handelingen vanuit de fabrikant te worden ingesteld. Er zijn diverse mogelijkheden om de beheerdersfunctie te personaliseren. Zo kan er bijvoorbeeld een eigen logo worden geintegreerd én kunnen bepaalde specifieke wensen van de beheerder ook worden toegevoegd aan de app. Het is van groot belang dat het portaal up-to-date blijft of fouten hierin te voorkomen. De kosten voor deze functie zijn per project afhankelijk, aangezien elke klant unieke wensen heeft. Een globale indicatie van de fleet control functie in de Charge app is ongeveer tussen de € 12,00- € 15,00 per jaar, per aangesloten apparaat.
De eindgebruiker kan vervolgens de gratis InCharge app downloaden en heeft daarmee een beperkte hoeveelheid functies en overzichten beschikbaar.
Bent u geïnteresseerd in de Charge, en mogelijk in combinatie met de optie Fleet Control?
Neem dan contact op met onze binnendienst, en maak een afspraak met een van onze collega’s om uw project te bespreken!
Wilt u meer weten over de Charge, of over één van onze andere producten, bekijk dan onze artikelen.