Focus
Ja, dit kan. Hiervoor dient wel de prioriteitsschakeling te worden aangesloten tussen de ketel en de doorstromer zodat de groep niet overbelast raakt. Deze zit in alle Masterwatt toestellen ingebouwd.
Nee, doorstromers vanaf 11 kW zijn te gebruiken om te douchen met een waterbesparende douchekop van circa 5,5 liter van 38°C per minuut.
Dit zou in principe mogelijk zijn vanaf 17kW. Echter moet je deze op 3x 25A afzekeren. Wij raden aan om voor een boiler te gaan als u een bad heeft.
Ja, de Focus is een 400 V toestel, er worden dus 3 fases en een aardedraad aangesloten.
Een Amicus is een doorstroomtoestel die geschikt is om te plaatsen bij bijvoorbeeld een uitstort gootsteen. Dit toestel heeft niet de capaciteit om tot 60°C te verwarmen, maar is wel prima geschikt om bijvoorbeeld handen te wassen.
Aan de hand van het display kan de temperatuur en flow worden uitgelezen. Ook kan het display helpen om storingen te lokaliseren.
Nee, dit is niet nodig. Een doorstromer houd geen warm water op voorraad, er is dus ook geen expansie.
Deze zit standaard aan de achterkant. Met de aansluitset kunt u deze ook aan de onderkant laten uitkomen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben.
De flow door het toestel is te hoog,
De spanning is te laag
De flow door het toestel is te hoog
Een doorstromer heeft, vergeleken met een cv-ketel, een relatief laag vermogen. Waar de gemiddelde gas ketel een vermogen heeft van 28-36kW, hebben de meest toegepaste doorstromer “slechts” een vermogen van 11kW. Dit heeft te maken met het elektrische aansluitvermogen. Er zijn doorstromers met een hoger vermogen beschikbaar, echter doordat deze niet zonder meer kunnen worden toegepast binnen een standaard huisaansluiting van 3x 25A, komen deze niet vaak voor. Het 11kW model kan precies worden aangesloten op een 3x16A krachtgroep, en past daarmee in een standaard woonhuis aansluiting.
Met die 11kW kan men douchen, mits men een normale, tot waterbesparende douchekop gebruikt. We hebben het dan over een flow van ca 5,6 liter per minuut.
Wanneer bijvoorbeeld een stortdouche van 12 liter per minuut wordt gebruikt, zal de doorstromer nog steeds 11kW aan warmte er in stoppen, alleen met die veel hogere flow zal de temperatuur veel lager zijn: het water is lauw.
Om te voorkomen dat er door de doorstromer een te hoge flow stroomt, adviseren wij om in de koud water leiding vóór de doorstromer een stopkraan te installeren, waarmee de flow kan worden begrensd. Daarna kan op de volgende wijze de flow op de juiste instelling worden gezet:
Een 11kW doorstromer kan 5,6 liter per minuut van 38°C leveren voor de genoemde douchekop. De douchemengkraan mengt echter warmer water terug.
Er is dan ook 3,2 liter/minuut water van 60°C benodigd. Dit wordt door de doorstromer opgewarmd van 10 naar 60°C.
Zet de doorstromer in het servicemenu. Dit doe je door de doorstromer naar 30°C te draaien, en vervolgens 5 sec lang de drukknop in te drukken totdat “Set Temp” in beeld komt.
Vervolgens drukt men 1x op de knop om het setpoint voor deze test in te stellen.
Draai de temperatuur naar 60°C, en bevestig door weer op de knop te drukken.
Draai het menu naar rechts, en lees de inkomende temperatuur, uitstromende temperatuur en flow uit.
Open de thermostatische douchekraan op 38°C en zet de flow van de kraan zo hoog mogelijk.
bekijk de flow in het menu. Deze mag voor een 11kW doorstromer rond de 3,2 liter per minuut zijn. Als de flow te hoog is, draait men de genoemde stopkraan zo ver dicht, totdat de juiste flow bereikt is,
Je zult zien dat het knipperende vonk signaal niet meer zal knipperen, maar constant brand. Dit betekent dat de doorstromer deze hoeveelheid kan verwarmen naar de gewenste temperatuur.
De spanning is te laag
Wanneer de flow niet te hoog is, maar de doorstromer het water niet ver genoeg verwarmd, kan het zo zijn dat er een probleem met de elektrische voeding is. Een te lage spanning kan voorkomen wanneer:
bijvoorbeeld de voedingskabel een te kleine diameter heeft,
de lengte van de kabel tussen meterkast en doorstromer te lang is,
er een plaatselijke weerstand in de kabel is opgetreden,
er een fase uit ligt.
Dit dient door een elektricien, of ter zake kundig persoon te worden gemeten/gecontroleerd. Hiervoor is een multimeter benodigd, welke is ingeschakeld op het meten van Volt AC (wisselspanning). Bovenin de doorstromer is het aansluitblok met de hoge druk/temperatuur beveiliging erin:
Aan de bovenzijde is de aansluitkabel aangesloten. Hierop is bij elke kabel een letter van de fase te lezen: U, V en W.
Met de multimeter dient 3x de spanning te worden gemeten:
Tussen U en V 400V
Tussen U en W 400V
Tussen V en W 400V
Men kan deze metingen eerst uitvoeren, terwijl de doorstromer niet in werking is.
Wanneer vervolgens de warm water kraan geopend wordt, mag deze spanning niet te veel zakken. Indien de spanning wél zakt, is mogelijk de kabeldikte niet voldoende, of te lang, of is er ergens een grote weerstand in de toevoerkabel aanwezig (bijvoorbeeld een slechte las o.i.d.).
De Nul mag niet op de doorstromer zijn aangesloten.
Indien er één fase uit ligt, zal de doorstromer slechts 1/3 van het vermogen kunnen verwarmen, dus komt deze ook niet op temperatuur. In dat geval met men bij twee van de drie metingen hierboven 230V in plaats van 400V.