Nederland was decennia achtereen een bolwerk van koperen boilers. Sinds een aantal jaren is er een kwalitatief vergelijkbaar alternatief in de vorm van RVS boilers. Ondanks dat we in onze branche nogal conservatief zijn wint onze volksaard zuinigheid het steeds vaker. RVS is goedkoper dan het oude vertrouwde koper. Nu de prijzen van de grondstof koper door het dak gaan, het vertrouwen in RVS boilers groeit, lijkt de absolute doorbraak daar. Nederland zal mede om prijstechnische redenen massaal over gaan op boilers van RVS.

Koperprijs stijgt maar door

In een aantrekkende economische markt lopen prijzen immer op. Koper wordt steeds vaker gebruikt, in onze mobiele telefoons, in de infrastructuur, elektrische auto’s, zonnepanelen en bij wind energie. De koper prijs stijgt en was door de analisten niet voorzien. Koper is nog nooit zo duur geweest. Daarnaast nadert koper het einde van grootschalige winning. Het einde van deze grondstofvoorraad is in zicht. Maar koper heeft wel een belangrijk voordeel, het kan eenvoudig hergebruikt worden maar dat zal de prijs niet veel gaan drukken.

Jarenlange betrouwbaarheid

In Nederland hebben koperen boilers jarenlang hun kwaliteit bewezen door hun lange levensduur en betrouwbaarheid. Koper was een geweldig alternatief voor staal emaille boilers. Deze vertoonde ondanks de aanwezige opoffering anode veel sneller problemen en vooral ernstige lekkages. Nog altijd kunnen deze staal emaille boilers zich niet meten met de kwaliteit van koper en RVS boilers. Daarnaast vraagt dit type onderhoud omdat de anode met regelmaat vervangen moet worden. Dat is in een tijd met onvoldoende handjes niet de meest gewenste. Sinds een aantal jaren zijn RVS boilers het volgende alternatief. De hoogste kwaliteit van de soort RVS en het passiveren van de lasnaden zorgt ervoor dat deze RVS boilers zich kunnen meten met hun koperen tegenhanger. Net als bij koper behoeft ook de RVS boiler geen onderhoud en ontbreekt een anode. In ons zuinige kikkerlandje is prijs immer een item. De RVS boiler was al een stuk goedkoper maar nu de grondstof koper explodeert op de kopermarkt zal dit verschil alleen maar groter worden.

Zuinige voetprint met RVS boilers

Een boiler met een lange levensduur kunnen we duurzaam noemen. Maar duurzaam gaat ook over productie. Zowel koper als RVS zijn eenvoudig met wat power en zonder veel temperatuur te vervormen naar de ons zo gewenst vorm. Hoe anders is dat bij staal emaille. Voor het vervormen is al veel temperatuur nodig en om daarna de binnen wand van twee lagen emaille te voorzien, moet hij nog twee keer naar zeer hoge temperaturen worden gebracht. Energetisch en milieutechnisch kan dit niet meer in Nederland worden geproduceerd. Zo scoort RVS dus prijstechnisch beter dan koper en kwalitatief, energetisch en milieutechnisch aanmerkelijk beter dan staal emaille.

Masterwatt RVS boilers

De Masterwatt E- Smart boiler is een kwalitatief uitstekende elektrische boiler met een slimme regeling, voorzien van een energie B-label. De thermostaat op de boiler is voorzien van een zelflerende regeling die voor energiebesparing zorgt. Ook voert deze thermostaat een automatisch legionellaprogramma uit. De tank van de boiler is van hoogwaardig RVS met gepassiveerde lasnaden. De kwaliteit van het RVS is 316L, wat inhoudt dat het een austenitische roestvast staal legering is met uitstekende corrosiebestendigheid. RVS 316L bestaat uit 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen. De L in de legering staat voor ‘low carbon’, wat inhoudt dat de legering een laag koolstofgehalte heeft en zeer geschikt is om te lassen. De Masterwatt E-SMART boilers hebben een IP24 beschermingsklasse.

Daarnaast heeft Masterwatt RVS boilers van het merk OSO. Vervaardigd uit hoogwaardig RVS444. Deze boilers zijn beschikbaar in diverse inhoudsmaten van 3 tot wel 15.000 liter. De kwaliteit van de boilers is uitmuntend en bewezen door de jarenlange doorontwikkeling van de fabrikant. De boilers van OSO zijn er in diverse types en varianten.

Meer weten over de OSO boilers? Bekijk hier de informatie.

workspace contact offerte NTA8800