De badkamer is tegenwoordig dé plek om te ontspannen en tot rust te komen. Douchen of in bad gaan is hier een groot en belangrijk onderdeel van. Buiten een behaaglijke temperatuur in de badkamer, is voldoende tapwater voor de badkamer van groot belang.
Waar u voorheen onbeperkt warm water konden tappen via een gasketel, werkt dit met elektrische apparaten net even iets anders. Er is vaak geen 24 tot 35 kW elektrisch vermogen beschikbaar om veel water direct naar 60 ºC te verwarmen. Bij gas is dit vaak geen probleem. Hoe kunt u dan zorgen voor voldoende warm tapwater voor een badkamer?
Hoeveel warm water heb ik nodig?
Om antwoord te geven op de vraag hoeveel tapwater voor een badkamer benodigd is, maken we een kort uitstapje naar douchekoppen en badkranen. We gaan in deze uitleg uit van een douchetemperatuur van 38 ºC.
Douchekoppen komen in verschillende soorten en maten voor. Er zijn waterbesparende douchekoppen met een verbruik van ongeveer 5,5 liter per minuut; ‘gewone’ handdouches met een verbruik van circa 9 liter per minuut; en luxe regendouches waarbij het verbruik op kan lopen tot wel 20 liter per minuut.
Wanneer het verbruik van de douchekop bekend is en u dit vermenigvuldigt met de douchetijd, weet u hoeveel liter water van 38 ºC er per douchebeurt wordt verbruikt.
Net als bij douchekoppen zijn er veel verschillende soorten baden. Wanneer u de inhoud van een bad berekent, komt u gemiddeld uit tussen de 300 tot 400 liter. U vult echter niet het gehele bad en u neemt zelf ook volume in beslag wanneer u in bad ligt. Meestal is er ongeveer 120 tot 150 liter warm water nodig om het bad tot een comfortabele waterhoogte te vullen. Hoe groter het bad, hoe meer water er uiteindelijk nodig is.
Na het badderen kan het ook zijn dat u zich nog wilt afspoelen. Het is handig hier rekening mee te houden in de keuze voor een geschikt warmwater-systeem.
Welke elektrische warmwater systemen zijn er?
Nu u weet hoeveel warm water u nodig heeft, kunt u een elektrisch systeem zoeken dat bij uw situatie past. Hieronder sommen we een aantal opties op met de bijbehorende voor- en nadelen.
Elektrische doorstromer
Een doorstromer is een handig apparaatje dat direct warm water kan maken. Doorstromers houden ook geen warm water op voorraad zoals een boiler. Hierdoor zijn er geen stilstandsverliezen, waardoor het apparaat iets minder stroom gebruikt dan een elektrische boiler. De Masterwatt Focus doorstromers hebben energielabel A.
Om te kunnen douchen met een doorstromer, is er minimaal 11 kW nodig. Met 11 kW kunt u ongeveer 5,6 liter van 38 ºC maken. Voldoende dus om met een waterbesparende douchekop te kunnen douchen. Deze flow is niet genoeg om een bad vlot vol te laten lopen of te douchen met een normale douche of regendouche. Hiervoor is het vermogen niet groot genoeg. U heeft dan niet voldoende tapwater in de badkamer.
Het is vaak lastig om een model met meer vermogen uit te zoeken, omdat de groepenkast dan een beperkende factor is. Voor een 11kW-doorstromer is sowieso een krachtgroep (400 V) nodig. Bij een vermogen van 11 kW is de afzekering 3 × 16 A. Dit is vaak het maximum dat een standaard huisaansluiting van 3 × 25 A kwijt kan. Gaat u voor een hoger vermogen? Dan is simpelweg de hoofdaansluiting niet groot genoeg meer.
Elektrische boilers
Elektrische boilers zijn al bij veel mensen bekend. Omdat op een bepaald moment iedereen van het gas af moet, maken elektrische boilers weer een opmars. De werking is eenvoudig en de techniek beproefd. De Saga boilers van OSO zijn al jaren een populaire keuze over de gehele wereld.
De juiste inhoud van een boiler kunt u berekenen op basis van uw douche- of badgewoonten. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel water van 38 ºC u uit een boiler kunt halen.
Eén daarvan is de ingestelde boilertemperatuur. Met een gewone elektrische boiler is dat vaak tussen de 65 ºC en 75 ºC. Hoe lager de ingestelde temperatuur, hoe lager de stilstandsverliezen en hoe minder kalkafzetting er in de boiler is.
Anderzijds, hoe hoger de ingestelde temperatuur, hoe meer water u kunt mengen. En in sommige gevallen kunt u dan zelfs af met een kleinere inhoud, wat weer ruimte bespaart. We proberen hier altijd de beste verhouding in te zoeken, uiteraard rekening houdend met de wensen van de klant.
Een bijkomend voordeel van een elektrische boiler ten opzichte van een doorstromer is dat er vaak geen aanpassingen aan de groepenkast nodig zijn. Het elektrisch element van een elektrische boiler is vaak tussen de 2 en 3 kW op één fase. Dus in iedere woning goed toepasbaar.
Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler lijkt heel erg op een ‘gewone’ elektrische boiler. Er is echter een groot verschil: het water wordt hier verwarmd door een klein warmtepompje. Dat haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt hiermee het water.
Een warmtepomp kan meestal water maken van ongeveer 55-60 ºC zonder hulp van een elektrisch element. Doordat de temperatuur dus wat lager is dan in een gewone elektrische boiler, heeft u meer inhoud nodig om dezelfde tijd te kunnen douchen. Door de lagere temperatuur van het water, ziet u vaak dat warmtepompboilers een grotere inhoud hebben dan een elektrische boiler. De Dynamis warmtepompboilers zijn verkrijgbaar in 120, 200, 270 en 300 liter. Daarmee is er voor ieder huishouden een geschikte, duurzame warmtepompboiler beschikbaar.
Een ander groot verschil is dat een warmtepompboiler vaak meer tijd nodig heeft om het water te verwarmen. Daarentegen verbruikt een duurzame warmtepompboiler drie tot vier keer minder energie dan een gewone elektrische boiler.
Omdat de warmtepompboiler zijn energie uit lucht haalt, is er een aan- en afvoerbuis voor lucht nodig door het dak of door de gevel. Hier moet wel ruimte voor zijn. Een warmtepompboiler heeft dus meer opstellingsruimte nodig. U krijgt er echter wel een energiezuinige boiler voor terug.
Wat is de beste keuze?
Of u nu advies wilt over een elektrische doorstromer, elektrische boiler of een duurzame warmtepompboiler, Masterwatt kan u en uw installateur hierover informeren. Uiteraard kunnen wij u ook helpen met het duurzaam verwarmen van uw badkamer. Kijk op onze website www.masterwatt.com of neem contact met ons op via info@masterwatt.com. Bellen kan natuurlijk ook op 085-3037450