De koppen prijken in de media: Dynamische energiecontracten kunnen klap teruggeleverde stroom verzachten: ‘Helft van de markt heeft er in 2030 een’.

Bron: Ad.nl

Er is momenteel veel te doen rondom de terugleverkosten die energiemaatschappijen vragen voor zelf opgewekte energie. De terugleverkosten lopen op tot zo’n 15 cent per kWh. Als je er over nadenkt is het best bijzonder. Er is een akkoord afgesproken, waarbij we moeten verduurzamen, terwijl de energiebedrijven nu de vrije hand krijgen omdat zij niet meer genoeg verdienen. Huiseigenaren die daken vol hebben liggen met pv-panelen, omdat dit destijds een goede oplossing was, komen nu in de kou te staan. Veelal is dit deze groep die kiest voor een dynamisch energiecontract. Maar toch met alleen een dynamisch energiecontract is het terugleverprobleem niet direct opgelost. Met een dynamisch contract krijgt de huiseigenaar de energieprijs die geldt op het moment van terugleveren. Die kan op diverse momenten ook slechts een paar cent zijn of zelfs negatief, waardoor men alsnog moet betalen om terug te leveren. 

Per 1 januari 2027 gaan energiemaatschappijen nog meer terugleverkosten vragen en communiceren nog niet hoeveel dit zal bedragen(Bron AD). Om deze negatieve problematiek voor huiseigenaren voor te zijn, komen veel bedrijven met producten op de markt die energie kunnen opslaan zoals thuisbatterijen. 

Thuisbatterijen zijn mooi, maar het nut van deze batterijen beperken zich vooral tot de energie die je ’s avonds zelf gebruikt. We gebruiken, afhankelijk per situatie, maar een paar kWh’s. Het opslaan van heel veel meer energie heeft weinig zin. Aangezien je anders de batterij niet geheel leegtrekt, en de volgende dag beperkt bent in het opslaan van nieuwe PV-energie. Kortom; je kunt niet oneindig opslaan. Wanneer je op een dag 1 kWh van de batterij verbruikt, kan deze de volgende dag ook maar weer met 1 kWh geladen worden. De rest van de opgewekte energie, moet dan alsnog worden teruggeleverd.

Hoe mooi thuisbatterijen dus ook lijken, ze hebben hun beperkingen. Om meer energie op te kunnen slaan, zouden we moeten omdenken naar warm water, want iedereen heeft warm water nodig.  

Masterwatt heeft dé oplossing tegen het betalen van terugleverkosten door middel van tapwaterverwarming.

De Charge

De Charge is een slimme besturingsunit i.c.m. een boiler die het water verwarmt op het moment dat de dynamische energietarieven het meest gunstig zijn. Daarnaast kan de Charge ook ingesteld worden om de energieproductie van uw pv-panelen in de gaten te houden.  Wanneer de spanning in het stroomnetwerk stijgt, heeft de Charge de mogelijkheid om in te schakelen. Dit kunt u eenvoudig instellen in de InCharge App. Bij een dip in de spanning, kan de Charge wachten met opladen tot een meer gunstig tijdstip. Zo wordt het water in de boiler duurzamer verwarmd door gebruik van zelf opgewekte zonne-energie en doordat de energie direct verbruikt wordt, zorgt het niet voor onnodige terugleverkosten!

De Charge kan meer

Naast de optie om de Charge te laten regelen op overschot van pv-panelen, kan hij ook regelen op de Nord Pool day-ahead prijzen (energiecontract met dynamische tarieven). Dit houdt in dat de boiler gaat opwarmen op het moment dat de energieprijzen het meest gunstig zijn. Dit is handig wanneer er géén pv-panelen aanwezig zijn, maar een energiecontract met dynamische energietarieven. De energierekening kan dan verlaagd worden, zonder concessies te doen aan het comfort van de huiseigenaar.  Daarnaast is de Wally boiler (100 liter) of Saga boiler (200 of 300 liter) in combinatie met de Charge een slimme zelflerende boiler, die leert op basis van uw warmwaterverbruik.

Daarnaast beschikt de boiler die altijd in combinatie met de slimme besturingsunit wordt geleverd, over een dompelbuis met drie sensoren. Deze sensoren meten continu de temperatuur en berekenen daaruit de hoeveelheid warm water in de boiler. Omdat de Charge weet wat het tappatroon van de huiseigenaar is, kijkt naar het moment dat de energieprijzen het meest gunstig zijn én wanneer er “gratis” verwarmd kan worden door zelf opgewekte pv-energie, is er altijd voldoende warm tapwater aanwezig.

Alle voordelen op een rij.

De Charge kan:

  • Regelen op de meest gunstige energietarieven (bij een dynamisch contract);
  • Inschakelen bij overschot op zelf opgewekte pv-energie (pv-zelfconsumptie);
  • Leren op basis van gebruikspatroon. Hij weet wanneer er warm water benodigd is;
  • Het aantal zonuren voorspellen a.d.h.v. ingestelde weersvoorspelling op locatie;
  • De temperatuur en hoeveelheid water meten in de boiler d.m.v. drie sensoren in de dompelbuis.

Door bovenstaande voordelen met elkaar te combineren, zorgt de Charge* ervoor dat het tapwater altijd op de meest voordelige en duurzame manier verwarmd wordt. Daarnaast voorkomt u het betalen van terugleverkosten en verwarmt u in sommige gevallen uw tapwater zelfs kosteloos.  

Slim beheer met OSO inCharge App

Als onderdeel van de Charge is een eenvoudige mobiele app ontwikkeld waarmee u volledige controle heeft over het verbruik en inzicht krijgt in hoe u energie kunt besparen.

Nog meer redenen om de Charge te installeren:

  • Prijsoptimalisatie: Automatische prijsoptimalisatie geïntegreerd met de Nord Pool spot, zodat het water verwarmd wordt als de elektriciteitsprijs laag is.
  • Slaapmodus wanneer u niet thuis bent: Vertel uw boiler wanneer u op vakantie bent en hij zorgt ervoor dat hij tijdens deze periode zo min mogelijk elektriciteit verbruikt.
  • Overzicht waterverbruik: Bekijk hoeveel liter warm water er beschikbaar is en hoeveel douchebeurten of baden dit oplevert. Ook krijgt u een overzicht van het energieverbruik van de afgelopen zeven dagen.
  • Eenvoudig beheer en overzicht via mobiele app
  • Beveiliging: Er zijn verschillende beveiligingslagen, zowel op het gebied van hardware als software. Legionellabescherming en vorstbescherming zijn standaard ingebouwd.
  • Regeling op spanning: Doordat de Charge te regelen is op de oplopende spanning in het net, kan hij inschakelen bij een piek in het netwerk en uitschakelen bij een dip in het netwerk.

Woningcorporaties en utiliteitsgebouwen ook ook voorzien van duurzaam verkregen warm tapwater

Naast deze oplossing voor particuliere huiseigenaren, kan deze slimme oplossing ook worden toegepast voor het woningbezit van woningcorporaties én in utiliteitsgebouwen. 

Ook deze groepen hebben afgelopen jaren hun bezit verduurzaamd en pv-panelen op de daken van woningen of complexen geplaatst. Voor woningcorporaties is er daarom het speciale beheerdersdashboard**, waarmee de beheerder inzicht heeft in het verbruik, en hierop kan inspelen. Daarnaast is er voor utiliteitsgebouwen de mogelijkheid om de Charge te combineren met grotere boilervaten, om in de grote hoeveelheid warm tapwater te voorzien. 

workspace contact offerte NTA8800