In het vorige blog hebben we het gehad over de overstap van stadsverwarming naar een warmtepomp. Dit is echter niet altijd mogelijk of wenselijk. In een appartement is het vaak niet mogelijk om een complete warmtepompinstallatie inclusief buitendeel te plaatsen. De opstelplaat en ruimte brengen hier grote uitdagingen met zich mee. 

Gelukkig zijn er ook andere opties, welke zeker in een appartement goed tot zijn recht komen. In dit tweede deel van het drieluik “Van stadsverwarming naar….” Onderzoeken we de optie elektrische radiatoren in combinatie met een warmtepompboiler. 

Van stadsverwarming naar elektrische radiatoren

In een appartement heb je vaak buren rondom, hierdoor blijft het warmteverlies beperkt. In dit soort situaties kan verwarmen met elektrische radiatoren een goede optie zijn. 

Een elektrische radiator reageert over het algemeen vrij snel op veranderende situaties, schakelt snel wanneer er warmte gewenst is, en koelt snel af wanneer er geen warmte meer nodig is. Dit verhoogt het comfort en het gebruikersgemak.  U hoeft tenslotte geen rekening meer te houden met vloerverwarming, welke niet in staat is om temperatuurverandering snel te verwerken. 

Wat voor soort elektrische radiatoren zijn er?

Als eerste is er de accumulatieradiator, zoals de StorageOne. Deze radiator kan het best vergeleken worden met een conventionele radiator of een gasketel. Het duurt iets langer voordat je merkt dat deze radiator zijn warmte afgeeft, maar binnen circa 15 minuten begint u  toch al de aangename stralingswarmte te voelen. Anders dan bij andere elektrische radiatoren, heeft de StorageOne de elektrische elementen in speciale keramische stenen zitten. Hiermee worden dus eerste de stenen opgewarmd, en daarna de ruimte. Door de geribbelde voorplaat wordt het oppervlak vergroot, waardoor er uiteindelijk meer stralingswarmte is.

Andere opties zijn de SublimeModern en Design modellen. Deze zijn voorzien van 2 keramische stenen welke worden verwarmd door de convectielucht. Deze radiatoren reageren dus snel op wisselende omstandigheden. De keramische stenen zorgen voor een aangename stralingswarmte, als is het bereik hier iets meer beperkt dan bij de StorageOne. 

Zeker de RF-modellen zijn erg gebruiksvriendelijk. Met een thermostaat per ruimte kan er nauwkeurig worden geregeld. 

Hoe zit het dan met warm water?

Een goede aanvulling bij elektrische radiatoren zou een warmtepompboiler kunnen zijn. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende inhoudsmaten van 120 tot wel 500 liter, al zou die laatste niet zo snel in een appartement nodig zijn. 

Bij een warmtepompboiler, zoals de Dynamis warmtepompboiler serie is er een luchtaanvoer en luchtafvoer. Afhankelijk van de ruimte waar de warmtepompboiler staat en de maat van de boiler kan deze op diverse manieren de lucht aan-en afvoeren. Verder is er net als bij een gewone boiler een inlaatcombinatie verplicht. Deze wordt op de rioolafvoer aangesloten. Een warmtepompboiler haalt lucht van buiten. Uit deze buitenlucht wordt energie gehaald en omgezet in warmte waarmee de boiler wordt verwarmd. Voor een appartement is een 120 liter warmtepompboiler vaak genoeg, al kan groter natuurlijk ook. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de combinatie van een warmtepompboiler en elektrische radiatoren, of heeft u andere vragen of suggesties? U kunt ons bereiken op info@masterwatt.com of bellen op 085-3037450. 

workspace contact offerte NTA8800