In dit laatste deel van “Van stadsverwarming naar….” Zoomen we verder in op infraroodpanelen als hoofdverwarming in combinatie met de Charge elektrische slimme boiler. Infraroodverwarming kan een hele goede optie zijn in een goed geïsoleerde woning. Het systeem reageert snel en geeft een aangename stralingswarmte af. Ervaring leert inmiddels dat woningen waar infrarood als hoofdverwarming wordt gebruikt, de temperatuur vaak lager staat ingesteld, vaak tussen de 17ºC en 18ºC. Hierdoor is er ook minder warmteverlies. 

Waarom infrarood?

Infrarood is een hele aangename warmte, vergelijkbaar met de stralingswarmte van de zon. Door een aantal infraroodpanelen op slimme plekken op te hangen, bij voorkeur aan het plafond, voelt ook een iets koudere ruimte, aangenaam warm. 

Infraroodverwarming als hoofdverwarming heeft wel als voorwaarde dat de ruimte goed geïsoleerd is en dat er bij voorkeur balansventilatie aanwezig is. Dit om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken en te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Een ander voordeel van infraroodverwarming is dat er geen lucht in beweging wordt gebracht. Wanneer een infraroodpaneel aanstaat worden personen en objecten verwarmd welke zicht in het stralingsbereik bevinden. Uiteindelijk zullen deze ook weer warmte gaan uitstralen naar de omgeving, en zo wordt de ruimte verwarmd. Met name materialen zoals hout en beton zijn goede accumulerende materialen die goed kunnen helpen om een ruimte comfortabel te verwarmen

Hoe zit het dan met warm water?

Een optie voor warm water is de Saga Charge elektrische boiler met slimme besturingsunit. De Saga Charge is verkrijgbaar in 200 en 300 liter inhoud. Het slimme van de Saga Charge is dat deze opwarmt wanneer de energietarieven gunstig zijn of wanneer er zelf opgewekte zonnestroom beschikbaar is. De Saga Charge staat in contact met de Nord-Pool energiemarkt waar een dag van tevoren energie wordt ingekocht. Wanneer u een variabel energiecontract heeft, laad de Saga Charge dus op wanneer de prijzen het meest gunstig zijn die dag. Een andere optie om de boiler te verwarmen is met zelf opgewekte zonne-energie. Dit kan goed wanneer u geen variabel energiecontract heeft. Dit herkent de Saga Charge automatisch op basis van het voltage. 

Door een minimaal comfort- of besparingsniveau in te stellen kunt u zelf bepalen of u voor ultiem comfort of maximale besparing gaat. 

Wanneer werkt deze combinatie?

De combinatie van infraroodverwarming en een boiler werkt het beste in een goed geïsoleerde woning met balansventilatie. Door het beperkte warmteverlies is er geen grote investering nodig voor bijvoorbeeld een warmtepompsysteem in combinatie met vloerverwarming. Uiteraard dient er wel extra aandacht te worden besteed aan de plaatsing van de infraroodverwarming. Wij ondersteunen u hierbij uiteraard graag.Wanneer u geen zonnepanelen of variabel energiecontract heeft zijn er uiteraard ook andere energiezuinige opties om warm water te maken. Een voorbeeld hiervan is de warmtepompboiler die we in het vorige blog hebben omschreven

Vragen?  

Heeft u vragen of zou u willen sparren over de verschillende oplossingen die wij kunnen bieden dan zijn wij bereikbaar op info@masterwatt.com of telefonisch op 085-3037450.

workspace contact offerte NTA8800