In dit drieluik van stadsverwarming naar warmtepomp vertellen we u meer over een aantal mogelijkheden om van stadsverwarming of warmtenet over te gaan naar een alternatief verwarmings- en tapwatersysteem. 

Er zijn in Nederland ongeveer 500.000 woningen met stadsverwarming, maar is dit altijd de beste keus? Bij stadsverwarming heeft u geen keuze in aanbieders. U heeft dus 1 aanbieder die het warmtenet onderhoud in een bepaalde wijk of in een gebouw. Zonder concurrentie kunnen de prijzen behoorlijk oplopen. In dit eerste blog gaan we dieper in op de optie van stadsverwarming naar warmtepomp installatie.

Van stadsverwarming naar warmtepomp

In een woning waar stadsverwarming aanwezig is, zit vaak ook al een afgiftesysteem. In het meest voorkomende geval zijn dit radiatoren. 

In sommige situaties kunnen de bestaande radiatoren gehandhaafd blijven waardoor er minder hak- en breekwerk nodig is. In andere situaties kunnen er lage temperatuur radiatoren of convectoren worden geplaatst. Dit is een vrij beperkte ingreep maar kan er wel voor zorgen dat de woning voldoende verwarmd wordt op lage temperatuur. Mocht er een verbouwing gepland staan, dan kan het plaatsen van vloerverwarming zeker een goede opties zijn. 

Er moet natuurlijk wel ruimte zijn voor een warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp gaat gepaard met een buitenunit. Deze dient zo vrij mogelijk te worden opgesteld. Ook is er binnen meer ruimte nodig voor een technische installatie. Naast het binnendeel, komt er ook nog een buffervat, pompgroep en indirect gestookte boiler bij. Dit neemt al-met-al aardig wat meer ruimte in dan een afleverset van de stadsverwarming.  U krijgt echter wel meer vrijheid in keuze van elektriciteit. Het is mogelijk om jaarlijks over te stappen, en tot 2027 is het mogelijk om te salderen. Hierdoor kunt u stroom die u in de zomer opwekt, wegstrepen met de energie die u in de winter verbruikt. 

Wat is goedkoper?

Wat betreft verbruik zijn goede, energiezuinige warmtepompen, zoals de Dynamis Monoblock modellen, eigenlijk altijd wel goedkoper dan stadsverwarming. Dit komt ook omdat er bij een lucht-water warmtepomp energie uit de buitenlucht wordt gehaald. Wel is er uiteraard bij het omschakelen van stadsverwarming naar een elektrische warmtepomp een éénmalige investering nodig. Deze investering is te verlagen door verschillende subsidies waardoor de investering niet alleen lager wordt, maar u uiteindelijk ook milieuvriendelijker bezig bent! 

Tapwater met een warmtepomp

Zoals eerder benoemd wordt in deze situatie ook tapwater nu met de warmtepomp gemaakt. Wanneer er zonnepanelen aanwezig zijn, kunt u in de zomer op deze manier gratis, of bijna gratis, uw tapwater verwarmen. Vaak is er met stadsverwarming onbeperkt warm water beschikbaar, net zoals met een gasketel. 
Met een warmtepomp is dat niet het geval. Er is een indirect gestookte boiler nodig om de woning van tapwater te voorzien. Omdat het tapwater op lage temperatuur wordt opgeslagen is er in verhouding een groter vat nodig, soms wel 200 of 300 liter. Wij adviseren altijd u hierover goed te laten voorlichten. 

Wat als u geen warmtepomp kwijt kunt?

Ook wanneer u geen warmtepompinstallatie kwijt kan, zoals bijvoorbeeld in een appartement, zijn er alternatieven om van stadsverwarming af te gaan. In ons volgende blog gaan we verder in op één van deze alternatieven. 

Wat is de juiste keus?

Wij snappen dat het veranderen van verwarmingssysteem een lastige keus kan zijn. Om u daarbij te helpen kunnen wij een vrijblijvende energiesimulatie maken om u meer inzicht te geven over de verbruikskosten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@masterwatt.com of u kunt ons bereiken op 085-3037450. 

workspace contact offerte NTA8800