Er zijn niet veel woningen meer met een kelder in Nederland, des te meer reden om, wanneer je er wel één hebt, deze nuttig te gebruiken. Vroeger deden kelders dienst als opslag voor voedsel voor vaak grote gezinnen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een koelkast en vriezer. De kelder kan dus worden ingericht als een anders te gebruiken ruimte zoals een extra slaapkamer, hobbyruimte of mancave!

Verwarming in de kelder is relatief eenvoudig omdat een kelder zich vaak volledig onder de grond bevindt en het warmteverlies beperkt is. De grond wordt namelijk niet -10ºC zoals dat in de buitenlucht wel het geval kan zijn. 

Welke verwarming in de kelder

Afhankelijk hoe de kelder gebruikt gaat worden, kunt u het type verwarming daarop aanpassen. Bij een ruimte die weinig wordt gebruikt, zoals een logeerkamer, is een snel reagerend systeem zoals een convector, een goede oplossing. Wanneer de kelder onregelmatig wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een mancave, kan een systeem met een aanwezigheidssensor een goede optie zijn. Zo wordt de ruimte niet verwarmd wanneer dit niet nodig is, en dat bespaart weer energie. 

Een voorbeeld hiervan is de Mondo met een ingebouwde aanwezigheid sensor of een uitgebreider systeem met bijvoorbeeld een Design RFHome Control en een Move. Deze laatste combinatie van producten zou zeker niet misstaan in een industriële inrichting, zeker met een zwarte versie van de Design radiator. Een ander voordeel is dat de klokthermostaat op een goede plek in de ruimte gemonteerd kan worden. Hierdoor is de meting van de temperatuur nauwkeuriger en het bedieningsgemak veel groter. De Move kan op een locatie worden gemonteerd waar een goed overzicht is van de ruimte, zodat er geen beweging verloren gaat, we willen tenslotte niet onder onze berenhuid hoeven kruipen! 

Verwarming in de kelder met infrarood

Een andere optie is om deze ruimte te verwarmen met infrarood. Infraroodpanelen komen het best tot hun recht wanneer ze aan het plafond worden gemonteerd. Ze stralen dan gelijkmatig naar beneden zonder dat er voorwerpen de stralingswarmte blokkeren. Uiteraard kunnen infraroodpanelen ook aan de wand worden gemonteerd. Wanneer u een echte blikvanger wil hebben kijk dan eens naar de Strong Deluxe Custom. Dit model wordt gemaakt met een speciale printtechniek waardoor er een reliëf op het paneel komt. U kunt hierbij kiezen uit een bestaande print, of zelf een uniek ontwerp aanleveren. Uiteraard doet deze techniek geen afbreuk aan de aangename stralingswarmte. 

Kelder verwarmen met vloerverwarming

Afhankelijk hoe de kelder gebruikt gaat worden, kan vloerverwarming ook een optie zijn. Vloerverwarming met een warmtepomp is een traag werkend systeem, dit is dus vooral handig wanneer de ruimte regelmatig in gebruik is. Elektrische vloerverwarming is vooral geschikt onder een tegelvloer. Deze wordt in de tegellijm gemonteerd waardoor de reactie sneller is dan conventionele vloerverwarming.  Optioneel zou er een infraroodpaneel gemonteerd kunnen worden voor aanvullende stralingswarmte. Dit zorgt voor nog meer comfort.

Advies over het verwarmen van de kelder

Wilt u meer weten over het verwarmen van uw kelder dan helpen wij u hier uiteraard graag bij. U kunt ons bereiken op info@masterwatt.com of bellen op 085-3037450.

workspace contact offerte NTA8800