Een tennishal, een opslagloods of een afhaalvestiging zoals van Technische Groothandel Plieger/ThermoNoord waar de installateurs 24/7 zelf hun spullen kunnen ophalen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de enorme klus die de komende jaren op ons wacht aangaande het verduurzamen van magazijnen en bedrijfsruimtes. In ons land praat je dan al snel over zo’n 80.000 bedrijfspanden, sterk variërend in oppervlaktes en volumes. Van een paar honderd tot duizenden vierkante meters. Deze bedrijfspanden worden nu voornamelijk verwarmd door direct gestookte gasheaters of luchtbehandelingskasten gevoerd met gasbranders. De afhaalvestiging, ook wel de Xpress, van Plieger/ThermoNoord in Gorredijk is ca 25 bij 35 meter, hoogte 7 meter. Een prettig werkbaar, comfortabel en betaalbaar klimaat wordt hier mede bereikt door een warmtepompinstallatie met Nozzle techniek. De heater is hier een Nevada Jet geleverd door Masterwatt en die hangt prominent in het midden van de hal aan het plafond. Klimaat op maat! 

Effectief

Patrick van Oosterhout, accountmanager Klimaattechniek bij Plieger/ThermoNoord: “Wij zijn altijd op zoek naar systemen en producten die een wezenlijke bijdrage aan verduurzaming kunnen leveren. De Nevada Jet unit in combinatie met een warmtepompinstallatie passen hier perfect bij. Wij hebben de Nevada Jet hier gemonteerd om de installatie en de functionaliteit van de unit te testen.

“Wij zijn altijd op zoek naar systemen en producten die een wezenlijke bijdrage aan verduurzaming kunnen leveren.’’

De opzet van de unit in combinatie met het buitendeel creëert een vraag gestuurd systeem waardoor je alleen energie opwekt als dit nodig is. Onnodig veel energie bufferen is dan ook niet nodig.” Net zoals voor woningen is het van groot belang dat je de opdrachtgevers/klanten eerst goed adviseert. Dat betekent dat je naar alle aspecten van de ruimte moet kijken. Wat gebeurt er? Hoeveel mensen werken er? Is de ruimte veranderd sinds de oplevering? Staan er veel stellingen in? Veel vragen die eerst beantwoord moeten worden om tot een verantwoorde en uiteraard energiezuinige keuze te kunnen komen.

Eerst denken, dan doen

Wiebe de Vries, Plieger/ThermoNoord, over de werking van deze heater met verstelbare nozzles (mondstukken). “Door de nozzles kun je de lucht effectief spreiden en richten. Met grote kracht wordt de lucht de ruimte ingeblazen, deze induceert waardoor er geen ondersteuningsventilatoren nodig zijn om hallen met een grote oppervlakte effectief en comfortabel te verwarmen of te koelen. Een relatief eenvoudige en snelle manier van klimaatbeheersing. Waarbij je uiteraard wel van tevoren goed moet nadenken over het hoe en het waarom in relatie tot de omvang en ruimte. Klinkt logisch, maar je moet het wel doen. Even snel, met name in het voortraject is er niet bij. Geldt uiteraard overigens ook in zijn algemeenheid voor ieder project. Eerst denken, dan doen!”

Relatie

De samenwerking tussen Masterwatt en Plieger/ThermoNoord is gestart na het contact tussen Patrick van Oosterhout en Reon Houtepen, productmanager bij Masterwatt. Reon: “Wij weten dat de verduurzaming van utiliteitspanden steeds belangrijker wordt. Masterwatt had hiervoor al oplossingen met infraroodstralers, elektrische heaters en luchtgordijnen. Met de introductie van de Nevada Jet zien we een kans om bijvoorbeeld een loods op een nog betere manier te verwarmen.” Patrick benadrukt het belang van goede en betrouwbare relaties.

“Samen kom je verder, dat blijkt hier ook maar weer.”

“Masterwatt is zo’n partner waarbij we, waar mogelijk, samen optrekken, met respect voor ieder zijn expertise. Zo hebben wij nu eenmaal meer verstand van koeltechniek en dat komt hier natuurlijk mooi uit. Verwarmen en koelen, het hoort steeds meer bij elkaar.” Reon valt Patrick bij: “Samen kom je verder, dat blijkt hier ook maar weer. Zo is er ook een DX-versie van deze heater, dat is er één met koudetechniek. Die is af fabriek gekoppeld aan een VRF buitendeel van het Japanse merk Fujitsu. Plieger/ThermoNoord levert deze buitendelen al vele jaren en heeft dus veel ervaring op dit vakgebied. Door samen te werken zorgen we voor een ijzersterke combinatie waarmee we in de toekomst veel projecten zullen gaan doen. Zeker gelet op de grote belangstelling voor deze specifieke manier van verduurzamen van bedrijfshallen.”

Drie 

De Nevada Jet in de afhaalvestiging in Gorredijk heeft al de nodige aandacht getrokken, weet Wiebe. “En daar blijkt gelijk uit dat je installateur en klanten moet laten zien, laten ervaren wat de heater doet en hoe het werkt. Normaal gesproken staat het buitendeel op het dak, maar om de klant het concept te laten beleven is hiervoor gekozen om het buitendeel op de grond naast de Xpress te monteren. Goed zichtbaar en op deze manier handig voor het geven van trainingen en uitleg.” Ook dat past naadloos in de visie van Plieger/ThermoNoord en Masterwatt. “Wij zijn geen dozenschuivers, maar probleemoplossers. Hoe bedienen we onze klanten nog beter en waar kan het efficiënter? Met kansen en mogelijkheden in een tijdperk waar de energietransitie een hoofdrol vervult.” Het woord gas is nog niet vaak gevallen, maar daar heeft dit hele verhaal natuurlijk wel van alles mee te maken. En dat weten ze bij Masterwatt natuurlijk als geen ander. Als jaren dé specialist als het gaat om elektrisch verwarmen. Reon Houtepen: “Samen optrekken leidt tot een resultaat dat meer is dan de som der delen. Anders gezegd: één en één is hier geen twee, maar drie!”

Tekst: Bob de Jong

workspace contact offerte NTA8800