Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

10.4 Vloerverwarming

Een systeem dat beter geschikt is in combinatie met warmtepompen, is vloerverwarming. Toch moet men ook daar goed opletten, want niet ieder vloerverwarmings systeem is zonder meer geschikt. Het is belangrijk om bij een bestaand systeem te achterhalen hoe het is aangelegd. Zo is het handig om te weten wat de diameter van de slangen is, de hart-op-hart afstand, maar ook de lengte van de groepen is hele belangrijke informatie. Wanneer een vloerverwarmingsgroep namelijk een kleine diameter heeft (14 mm of kleiner) of de lengte van de groep heel groot is (langer dan 100 m), kan het zijn dat de weerstand erg hoog is. Hierdoor kan de pompgroep niet genoeg water rondpompen. Ook legde men in het verleden nogal eens vloer-verwarming aan als bijverwarming met een hart-op-hart afstand van 250 of zelfs 300 mm. Deze systemen zullen nooit genoeg warmte afgeven om de woning effectief te verwarmen. In dat geval kan men beter een nieuw vloerverwarmingssysteem aanleggen.


Vaak beveelt men voor lagetemperatuur- vloerverwarming een hart-op-hart afstand van 100 mm aan met een minimale buisdiameter van 16 mm en een maximale groepslengte van 90-100 m.
Door flowmeters per groep op de verdeler op te nemen, kan men makkelijker zien of de juiste flow door een groep wordt gepompt. Een ander aandachtspunt bij bestaande vloerverwarming is het type verdeler. Wanneer men een warmtepomp heeft, moet de vloer-verwarming een lagetemperatuur verdeler zijn. Als de huidige opwekker een cv-ketel was, is in 99% van de gevallen de vloerverwarmingsverdeler een hogetemperatuur- vloerverwarmingsunit. Deze is voornamelijk te herkennen aan de ingebouwde pomp en thermostaat knop. Deze hogetemperatuur- vloer-verwarmingsunits moet men voeden met water met een hoge temperatuur en vervolgens mengen op basis van de instelling van de thermostaatkraan zelf afgekoeld water uit de retour bij om de juiste vloertemperatuur te krijgen. Wanneer men een hogetemperatuur-vloer-verwarmingsunit voedt met lagetemperatuurwater, zal deze niet goed kunnen functioneren. Vervang deze verdelers bij voorkeur door een lagetemperatuurversie (met of zonder pomp).
Een ander aandachtspunt is dat de meeste verdelers met een pomp zogenaamd ‘hydraulisch neutraal’ zijn. Dit betekent dat ze wel het water binnen het vloerverwarmingscircuit rondpompen, maar ze zijn niet in staat om het benodigde water uit de buffer te pompen. Men heeft in dat geval meestal nog steeds een pompgroep nodig.


Aangezien vloerverwarming in sommige gevallen niet voldoende warmte afgeeft om de ruimte voldoende te verwarmen, is het een goede optie om niet alleen vloerverwarming, maar ook wandverwarming te installeren. Dit heeft als voordeel dat de wand (die normaal gesproken mogelijk een lagere temperatuur had) dan ook bijdraagt aan een goede gemiddelde oppervlakte-temperatuur, waardoor de behaaglijkheid in de ruimte sterk toeneemt.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800