11.3 Topkoeling
Wanneer de woning vloerverwarming en een warmtepomp heeft en men hier ook actief mee koelt, spreekt men van topkoeling. Dit houdt in dat men de woning niet heel ver kan afkoelen, maar ongeveer 2 tot 3 °C in temperatuur kan laten zakken.
Dit komt omdat er grenzen zitten aan het koelen met een vloerverwarmingsinstallatie. Deze grenzen zitten voornamelijk in de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt. De woning is namelijk warm en in de zomer is de luchtvochtigheid vaak ook nog eens erg hoog. Wanneer men dan erg koud water door de vloerverwarming pompt, wordt de vloer temperatuur zo laag dat het vocht in de lucht condenseert in en op de vloer. Dit wil men uiteraard zo veel mogelijk voorkomen, aangezien dit veel frustratie bij de bewoner en schade aan de vloer (afwerking) kan veroorzaken. We adviseren daarom om een temperatuur van het water niet lager dan 18-20 °C te kiezen, zodat het risico beperkt blijft. Ook kan men eventueel een luchtvochtigheidssensor aan de installatie koppelen. Zodoende stopt de installatie met koelen wanneer er een situatie ontstaat waarbij er veel risico op condensvorming is.
Door deze beperkte temperaturen is ook het koeleffect een stuk lager dan bijvoorbeeld bij een airco (ofwel lucht/lucht-warmtepomp). Deze hebben ook te maken met condensvorming, maar hebben een condensafvoer, waardoor dit geen negatief effect heeft. Leg de klant dus het verschil uit om te voorkomen dat men denkt een volwaardige koelinstallatie in huis te hebben. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen en teleurstelling achteraf.