Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

11. Koelen met een warmtepomp

In ons land heeft men tot nu toe altijd verwarming nodig gehad om warm de winter door te komen. Dit was in de vorm van een cv-installatie, lokale gaskachel of haard. Koelen met een warmtepomp was toen zeker nog niet aan de orde. Doordat men de huizen steeds beter isoleert, vermindert de warmte-vraag. In sommige situaties is zelfs de interne warmtelast (aanwezige personen, apparaten en verlichting) al meer dan genoeg om deze warmtelast te voldoen. Tegelijkertijd ziet men dat (mede door de goede isolatie) de warmte ’s zomers ook bijna niet meer uit onze huizen wordt afgevoerd, waardoor de temperatuur in de woning te hoog oploopt. Dan is koelen met een warmtepomp een goede oplossing.
Bij het ontwerpen van een nieuwbouwwoning dient men vooraf, bij de bouwaanvraag, een gedetailleerde berekening op te stellen. De zogenaamde BENG-berekening. Deze berekening geeft een beeld van de energie efficiëntie van de woning, waarbij men de resultaten op vier verschillende punten toetst:

  • BENG 1; de maximale energiebehoefte van het gebouw, gebaseerd op de gebruikte bouwmaterialen, constructies, compactheid en oriëntatie van het gebouw (kWh/m²).
  • BENG 2; de benodigde, primaire, fossiele energie om met de geselecteerde installaties de energiebehoefte van BENG 1 te kunnen leveren (kWh/m²).
  • BENG 3; het aandeel hernieuwbare energie (%). TO-juli; de factor die aangeeft in welke mate de temperatuur in de woning in de maand juli wordt overschreden bij de huidige, gekozen uitgangspunten.

Aan alle categorieën zijn uiteraard maximale of minimale waarden als eis gesteld. Doordat aan de laatste categorie ook een maximale waarde is gesteld, ziet men dat men in sommige situaties de eisen niet haalt zonder een mogelijkheid op te nemen om de woning af te koelen. Dit afkoelen kan men op verschillende manieren doen. Men maakt hierbij onderscheid tussen de volgende methodes:

  • Actief koelen
  • Passief koelen
Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800