Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

14.1 Wat is de ideale regeling?

In Nederland is men over het algemeen gewend aan een centrale regeling met een (klok)thermostaat in de woonkamer. Zowel bij een gas cv-ketel als bij stadsverwarming was het handig om de warmteopwekker vanaf een centrale positie (woonkamer) in of uit te schakelen.
Bij een warmtepomp heeft directe bediening door middel van een normale kamerthermostaat niet de voorkeur. Doordat ook normale kamerthermostaten steeds energiezuiniger te werk moeten gaan, ziet men dat deze (afhankelijk van type, instelling en toepassing) meerdere schakelmomenten per uur hebben. De thermostaat verbreekt dan bijvoorbeeld na tien minuten de warmtevraag om te kijken of de eerder ingeschakelde verwarming wellicht al voldoende effect heeft gehad om de ruimte op te warmen.

Dit is bedoeld om een zogenaamde ‘overshoot’ van warmte te voorkomen. Wanneer dit ook bij een warmtepomp plaatsvindt, verliest deze enorm veel warmtevraag door de onnodige starts en stops. Dit heeft een negatieve invloed op zowel de efficiëntie als de levensduur.

In praktijk ziet men dat klanten toch de regeling graag in de woonkamer gemonteerd willen hebben, hoewel dit niet noodzakelijk is. Over het algemeen heeft een warmtepomp namelijk een weersafhankelijke regeling. Als men al een display of bediening in de woonkamer kan plaatsen, dan doet deze vaak niets anders dan het bedienen van de regeling.


Hoewel men met de weersafhankelijke regeling in theorie de gehele woning van de juiste warmte kan voorzien, is het correct instellen van deze regeling soms ingewikkeld. De ene keer is het mogelijk te warm, de andere keer te koud. Op basis van deze ervaringen moet men de stooklijn telkens iets bijstellen. Er is ook niet een standaard stooklijninstelling die voor elke woning voldoet. Ieder huis is anders en bij de één is er een hele goede isolatie aanwezig, terwijl bij de ander wellicht heel veel glas op een ongunstige positie aanwezig is. Dit heeft allemaal invloed op de te selecteren stooklijn.


Masterwatt adviseert om de warmtepomp weersafhankelijk over de buffer te laten draaien en vervolgens de verschillende ruimtes na te regelen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld thermostaatkranen op de radiatoren, maar in het geval van vloerverwarming kan men een naregeling met ruimtethermostaten per verblijfsruimte gebruiken.
Wanneer men de warmtepomp met name voor één zone gebruikt (bijvoorbeeld alleen een woonkamer, keuken of entree), kan men ook de voeding van de pompunit voor het afgiftesysteem schakelen met alleen een kamerthermostaat (geschikt voor 230 V).
Op die manier maakt men optimaal gebruik van de weersafhankelijke regeling, terwijl men in de woonkamer en eventuele andere ruimtes ook op basis van de temperatuur ter plaatse de meest comfortabele temperatuurregeling ervaart. Men zegt in dat geval dat men de installatie weersafhankelijk voorregelt en dat men hem op basis van ruimtetemperatuur naregelt.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800