Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

14.4 Eisen regelsystemen

Sinds 2021 zijn er in het bouwbesluit wettelijke eisen opgenomen betreffende de temperatuurregeling van een gebouw. Dit betreft de EPBD III eisen. Deze eisen schrijven voor dat men in iedere verblijfsruimte de temperatuur moet kunnen regelen. Voorheen werd bijvoorbeeld een cv-ketel aangestuurd door een (klok) thermostaat in de woonkamer. Wanneer de thermostaat in de woonkamer niet vragend stond, maar men wel warmte in een slaapkamer wilde hebben, moest men eerst de thermostaat in de woonkamer hoger zetten om in een andere ruimte warmte te kunnen krijgen.

De EPBD III eisen gelden voor nieuwbouw, maar ook bestaande bouw. Wanneer men de opwekker (cv-ketel of warmtepomp) vervangt of een derde van het afgiftesysteem vervangt, dient men ook de temperatuur regeling aan de eisen aan te passen.
Wanneer de installatie bestaat uit radiatoren of convectoren, kan men dit doen door thermostaatventielen te installeren. Als het afgiftesysteem vloer verwarming betreft, ligt dit iets ingewikkelder. Elk vertrek moet men dan voorzien van een kamerthermostaat die de vloerverwarmingsgroepen in die ruimte open of dicht stuurt. Men komt dan al gauw uit bij een master/slave- of master/master-regeling. Een weersafhankelijke regeling die zowel de warmtepomp alsook het afgiftesysteem regelt, waardoor men de ruimtes niet afzonderlijk kan bedienen is daardoor niet toegestaan.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800