3.3 Waarom wél een warmtepomp?
De doelstelling voor het klimaatakkoord is helder. De CO2-uitstoot moet in 2030 verminderen met 49% ten opzichte van 1990. Daarnaast wil Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot van broeikasgas in 2050 netto nul moet zijn. Hierbij neemt de uitstoot van fossiele gassen een belangrijke plaats in. Een cv-ketel verbrandt gas om warmte op te wekken en stoot daarbij een behoorlijke hoeveelheid CO2 uit. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.400 m³ per jaar, bedraagt dit ongeveer 2.650 kg CO2 uitstoot per jaar. Door een warmtepomp te installeren, kan men deze uitstoot behoorlijk terug brengen. Aangezien een warmtepomp stroom verbruikt die men ook moet opwekken, is ook bij een warmtepomp CO2 uitstoot van toepassing. De uiteindelijke CO2-reductie is afhankelijk van zowel de gemiddelde COP, alsook de manier waarop men de stroom opwekt.
Volgens het klimaatakkoord moeten alle woningen in 2050 klimaatneutraal zijn. De totale uitstoot moet gelijk zijn aan de door de natuur opgenomen hoeveelheid CO2. Om dit te bereiken, zijn er steeds minder fossiele brandstoffen beschikbaar om woningen te verwarmen. Hierdoor moeten alle woningeigenaren die nu gebruik maken van een cv-ketel tussen nu en 2050 een alternatieve warmteopwekker zoeken, zoals een warmtepomp of stadsverwarming.
Voorbeeld
Bij een gemiddelde SCOP van 3,5 kan de CO2-re-ductie oplopen van 32% bij grijze stroom, en 52% bij de landelijk gemiddelde mix van 87% grijs met 13% groene stroom tot een reductie van 100% bij volledig groene stroom.
3.3.1 Hybride
Uiteraard is er ook sprake van een overgangsfase. Hierin speelt met name de hybride warmtepomp een belangrijke rol. Een hybride warmtepomp warmt cv-water op door middel van een (meestal kleine) warmtepomp. Bij een buitentemperatuur onder de 7 °C schakelt de warmtepomp automatisch de cv-ketel bij, om altijd het juiste comfort te bieden. Doordat deze combinatie ook de cv-ketel handhaaft, kan hij tijdens koudere perioden ook hogere temperaturen behalen. Daardoor is deze combinatie zeer geschikt voor bestaande woningen.
De Dynamis Split warmtepompen hebben een ingebouwde regeling, zodat men ze ook als hybride warmtepomp kan inzetten.
3.3.2 All-electric
Direct van het gas af gaan kan ook een doel zijn. Dan is een all-electric warmtepomp een goede beslissing. Mits uiteraard de staat van de woning en het afgiftesysteem dit toelaten. De hoofdverwarming in de woning wordt dan volledig geregeld door de warmtepomp. Een cv-ketel is hier overbodig. Zowel de Dynamis Split als de Dynamis Monoblock warmtepompen kan men als all-electric warmtepomp installeren.