Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

6.2 Gehele woning verwarmen met een warmtepomp?

Voordat men een warmtepomp selecteert, moet men een keuze maken hoe men de woning gaat verwarmen. Gaat men heel de woning met de warmtepomp verwarmen of slechts een deel er van? Wanneer men namelijk een warmtepomp zou selecteren voor de gehele woning en vervolgens de helft van de woning niet verwarmen, zou de warmtepomp eigenlijk te groot gekozen zijn. Daardoor gaat deze minder efficiënt zijn werk verrichten.

Wanneer men naar het gebruik van een woning en de verwarmingsinstallatie kijkt, ziet men bijvoorbeeld dat men de slaapkamers vaak nauwelijks tot niet verwarmt. Wanneer de slaapkamers dan wel vloerverwarming hebben en men zo nu en dan even een paar uur wil verwarmen, dan is de hele ruimte en constructie daar koud en duurt het heel lang voordat het behaaglijk is. In dergelijke situaties kan het aantrekkelijker zijn om de slaapkamers te voorzien van een elektrische radiator.

Op die kortstondige momenten dat er dan eens warmte vraag is, kan men op een snelle manier effectief verwarmen. De ruimte is snel op temperatuur en het gewenste comfort is beschikbaar.
Op de begane grond (woonvertrekken) selecteert men dan een warmtepomp die vermoedelijk goedkoper is doordat deze kleiner is. Deze draait ook nog eens beter (efficiënter) doordat hij een veel stabielere warmtevraag heeft.
Andere mensen kiezen er voor om airco in de slaapkamer te monteren, zodat er ’s zomers een comfortabel koele slaapkamer mogelijk is. Wanneer men hier voor kiest, is het ook niet nodig om met de warmtepomp en vloerverwarming diezelfde ruimte te verwarmen.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800