Zoek in het warmtepomp handboek
6.6 Hybride opstelling
Wanneer men als aanvullende verwarming gebruik maakt van bijvoorbeeld een cv-ketel of stadsverwarming, spreekt men over een hybride opstelling. In het geval van een hybride opstelling is de warmtepomp de eerste warmtebron die men inschakelt om de woning te verwarmen. Afhankelijk van de situatie schakelt de cv-ketel in om de woning sneller op te warmen of wanneer het te lang duurt voordat de ruimte op temperatuur is. Deze aansturing kan bij verschillende hybride warmte pompen ook verschillend werken. Een aantal mogelijkheden zijn:
- Op basis van temperatuurverschil (bijvoorbeeld wanneer het temperatuurverschil tussen de ingestelde temperatuur en de door de thermostaat gemeten temperatuur groter is dan 2 K).
- Op basis van efficiëntie van de opwekker (als de COP lager ligt dan het rendement van een gasketel).
- Op basis van de verhouding tussen tijd en temperatuur (wanneer een ruimte gedurende een bepaalde tijd een bepaald aantal graden achterblijft).
- Op basis van tarieven (als het goedkoper is om met gas te verwarmen ten opzichte van met de warmtepomp).
- Op basis van een combinatie van bovenstaande mogelijkheden.
Voor-en nadelen
Een hybride warmtepompsysteem kan zowel voordelen als nadelen hebben. Hieronder volgen enkele voordelen:
- Door de combinatie kan men eventueel met een hogere aanvoertemperatuur werken, waardoor een hybride systeem beter aansluit bij bestaande bouw en installaties.
- Aangezien de cv-ketel eigenlijk altijd genoeg vermogen heeft om de woning ook in de koudere dagen nog te verwarmen, is het niet nodig om de warmtepomp te selecteren op het totale warmteverlies. In plaats daarvan kan men met een lager vermogen werken. Veelal houdt men een bèta-factor van 0,5 aan.
- Wanneer men een lager vermogen warmtepomp selecteert, houdt dit in dat deze veelal goedkoper is in aanschaf. Door de continue bedrijfswijze (weinig starts en stops) behaalt deze tevens een hogere efficiëntie.
- Tapwater verwarmen is voor een warmtepomp over het algemeen de zwaarste taak die er is door de hoge temperatuur die hij moet bereiken. Hierdoor ligt ook de efficiëntie voor tapwaterbedrijf een stuk lager. Een hybride systeem gebruikt daarom regelmatig de gasketel om het tapwater op temperatuur te krijgen. Een gasketel heeft vaak voldoende vermogen om direct in de tapwater vraag te voorzien.
- Er is altijd een back-up toestel aanwezig. Hierdoor is de bedrijfszekerheid hoog.
En men kan ook enkele nadelen van een hybride warmtepompsysteem benoemen:
- Doordat men veelal een lager vermogen selecteert, ziet men een hybride warmtepompsysteem vaak als tussenoplossing. Wanneer de cv-ketel aan het einde van de levensduur is gekomen, moet er toch weer een andere cv-ketel of een hele andere warmtepomp komen.
- Men kan nog niet gelijk van het gas af.