6.7 Masterwatt warmtepompen en hybride opties
Masterwatt heeft in het assortiment drie verschillende warmtepomplijnen opgenomen:
- Dynamis Split
- Dynamis Monoblock
- Dynamis Tower
Hoewel we deze warmtepomplijnen in de basis ontwikkeld hebben als stand alone (mono-energetische) warmtepompen, kan men de Dynamis Split warmtepompen ook als hybride warmtepomp inzetten in combinatie met een OpenTherm cv-ketel. De beschikbare vermogens in deze productlijn zijn dan wel aan de hoge kant, gezien het feit dat men vaak een laag vermogen warmtepomp kiest. Toch is het goed mogelijk om een combinatie te maken en kan dit zelfs grote voordelen hebben.
In de huidige energietransitie verduurzaamt men veel bestaande huizen. Wanden, vloeren en daken isoleert men, kozijnen en glas vervangt men door duurzamere varianten met HR++ of zelfs driedubbel glas. Ventilatiesystemen past men aan en heel vaak plaatst men er ook nog de nodige pv-panelen. In deze verduurzamingsslag neemt men ook de centrale verwarming en tapwater installatie onder de loep. Aangezien de kosten voor een dergelijke verduurzaming aanmerkelijk hoog zijn, voert men dit veelal in meerdere, kleinere stappen uit. De woning wordt dus steeds iets beter en energiezuiniger. En het benodigde verwarmingsver-mogen wordt daardoor steeds iets lager.
Wanneer men namelijk naar de genoemde nadelen kijkt, ziet men dat men hybride systemen vaak als tussenoplossing ziet. Wanneer men echter aan het begin van het verduurzamingstraject een warmte-pomp met een hoger vermogen kiest, afgestemd op de (toekomstige) situatie ter plaatse, en deze in hybride schakelt met een cv-ketel, is aanvankelijk de warmtepomp iets te groot als hybridewarmtepomp. De Dynamis Split warmtepompen beschikken over een geluidsreductieprogramma, waarmee men kan voorkomen dat de compressor en ventilator op hoog vermogen gaan werken. Deze functie is bedoeld om bijvoorbeeld ’s nachts de geluidsproductie van het buitendeel te beperken. Echter is het resultaat dat ook het vermogen hierdoor beperkt wordt.
In bovengenoemde situatie zou men dus de warmtepomp als hybride kunnen installeren en het vermogen kunnen beperken met deze functie. Zodra het verduurzamingstraject van de woning dan afgerond is, kan men de cv-ketel verwijderen en kan de warmtepomp (zonder de geluidsreductiefunctie) de warmtevraag alleen aan. Op deze manier gebruikt men de hybride opstelling nog als tussenstap, maar kan men uiteindelijk de warmtepomp wel handhaven wanneer de woning verder verduurzaamd is.