Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

7.1 Luxe of duurzaamheid?

De termen in de kop van deze paragraaf gaan niet altijd helemaal hand in hand. Reclames, advertenties, bedrijfspresentaties, overal heeft men de mond vol over duurzaamheid. Duurzaamheid verkoopt goed en maakt dat andere mensen naar ons kijken en denken: “Die zijn goed bezig!” Ondertussen geeft dat ons weer een goed gevoel. Waar is het ons eigenlijk om te doen? Om werkelijk duurzaam met onze aarde bezig te zijn en die zo goed en schoon mogelijk door te geven aan de volgende generatie? Of is het stiekem bedoeld om er ons ego mee op te poetsen?
Dat bovenstaande ook van toepassing is in de bouw- en installatiewereld is een feit. Men bouwt energie zuinige huizen met een zo hoog mogelijk energie-label, maar vervolgens wel zo groot dat men het doel voorbij schiet. Ook wil men warmtepompen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken, maar moet men wel bijna kunnen verdrinken onder de douche.
Het is wellicht een kritische blik, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

De beste manier van energie besparen is door het verbruik terug te brengen. Dit komt ook overeen met de eerder genoemde Trias Energetica, waarbij stap 1 is: beperk de energievraag. Men heeft gezien dat een warmtepomp de hoogste efficiëntie heeft bij de lagere temperaturen. Automatisch houdt dat in dat het maken van warm tapwater niet de grootste hobby is van een warmtepomp. Aangezien men dit (mede vanwege legionellapreventie) naar hogere temperaturen willen verwarmen.

Als men oprecht duurzaam wil zijn, moet men zich afvragen of het werkelijk nodig is om te douchen met een stortdouche van 30 liter per minuut. Het hoeft misschien niet eens direct een waterbesparende douchekop te zijn, maar met een standaard douchekop van 8-12 liter per minuut kan men prima douchen. Uiteraard moet een ieder dit voor zichzelf besluiten, maar soms denken mensen daar ook niet direct over na. Het is goed om hierover met een opdrachtgever te spreken en ze bewust na te laten denken, voordat men één en ander installeert.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800