Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

9.1 Waarom een buffervat

Waarom een buffervat installeren? Een buffervat heeft een aantal primaire functies:

  • zorgen voor minimale flow over de warmtepomp;
  • zorgen voor voldoende installatie inhoud.

9.1.1 Minimale flow

Een warmtepomp heeft een minimale flow over de condensor nodig om de opgewekte warmte af te voeren. In Hoofdstuk 2 stond dat, wanneer het koude-circuit eenmaal op gang is, dit zo constant mogelijk moet doorlopen. Wanneer er cv-zijdig te weinig flow is, wordt er niet genoeg warmte uit de condensor afgevoerd. Dit heeft effect op het proces in de condensor. Het koudemiddel condenseert niet ver genoeg en de temperatuur blijft te hoog. De compressor van een modulerende warmtepomp moduleert dan terug (en dit is wellicht niet gewenst). Bij een aan/uit-warmte-pomp kan dit zelfs leiden tot storingen (HD).

Afbeelding 25. Installatie die de minimale flow niet respecteert.
Afbeelding 26. Installatie die de minimale flow respecteert met behulp van een buffervat


Een buffervat geeft rust in de installatie. De warmtepomp kan zijn flow kwijt en draait rustiger en langer. Het voordeel is dat de warmtepomp minder energie verbruikt. Een buffervat toepassen heeft ook als voordeel dat men tijdens de ontdooi cyclus van het buitendeel de benodigde warmte onttrekt uit het buffervat en niet direct uit de installatie (afhankelijk van hoe het buffervat is aangesloten). Hierdoor zal een bewoner bijna niet merken dat er warmte werd onttrokken in plaats van toegevoegd en dit is comfortabeler.
Sommige installateurs en leveranciers gebruiken nooit een buffervat, en geven aan dat ze in de vloer bufferen. Dit is gedeeltelijk waar. Door continu warmte in de vloerverwarming te pompen, bouwt men door de trage warmteafgifte een warmte buffer op. Echter moet men de minimale flow wel respecteren. Zeker bij verwarmingssystemen die per ruimte zijn nageregeld, kan het zijn dat er groepen dichtlopen en er te weinig circulerend water aanwezig is. Hierdoor kan de warmtepomp minder efficiënt gaan werken. Ook verkort men zo de verwachte levensduur van de apparatuur (met name de compressor).

9.1.2 Minimale inhoud installatie

Om ervoor te zorgen dat onder alle omstandigheden de warmtepomp zijn warmte goed kwijt kan, moet er een minimale hoeveelheid water aanwezig zijn in de installatie. Let op, dit betreft niet al het water in de installatie, maar alleen het vrij circulerende water. Wanneer men bijvoorbeeld de vloerverwarming in de slaapkamers niet gebruikt, mag men dit water niet meerekenen.
Het gaat in dit geval niet om de minimale flow, maar om het minimale aantal liters water dat vrij kan rondcirculeren. De minimale benodigde hoeveelheid circulerend water is afhankelijk van het toegepaste temperatuurtraject. Deze minimale hoeveelheid water zorgt ervoor dat de warmtepomp minimaal tien minuten continu kan verwarmen zonder te hoeven stoppen. Dit beperkt het aantal starts en stops tot maximaal zes per uur.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800