Zoek in het warmtepomp handboek
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

2. Uitleg warmtepomp werkingsprincipe

Zoals in de introductie omschreven, is een warmtepomp een apparaat die restwarmte opneemt vanuit een natuurlijke bron (buitenlucht, grondwater, en deze warmte op een hoger niveau afgeeft aan bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie.


Voordat de warmtepomp goed zijn werk kan doen, moet deze aan diverse randvoorwaarden voldoen. Om te kunnen begrijpen waarom deze randvoorwaarden zo belangrijk zijn, is het handig om eerst te begrijpen hoe een warmtepomp werkt. Hoewel er veel verschillende soorten en merken warmtepompen bestaan en er onderling zeker wel verschillen van toepassing zijn, werken deze voor 95% toch allemaal op hetzelfde werkingsprincipe. De meest voorkomende warmtepompen:

  • Lucht/water warmtepompen (de warmtepomp geeft warmte uit (buiten)lucht af aan cv-water).
  • Water/water warmtepompen (de warmtepomp geeft warmte uit (grond)water af aan cv-water).
  • Lucht/lucht warmtepompen (de warmtepomp geeft warmte uit (buiten)lucht af aan de lucht in de woning) (ook wel airco genoemd).
  • (Ventilatie)luchtwarmtepompboilers (de warmte-pomp geeft warmte uit (ventilatie)lucht af aan warm water in een boiler).
  • Warmtepompwasdroger (de warmtepomp geeft warmte uit omgevings lucht af aan de lucht in de wasdroger).

Ondanks dat bovenstaande type warmtepompen verschillende warmtebronnen, warmteafgifte en toepassingen hebben, berust de werking allemaal op hetzelfde principe.

Inhoudsopgave
workspace contact offerte NTA8800