Decennia lang verloor de boiler zijn populariteit, maar daar is behoorlijk verandering in gekomen.  Sinds de opkomst van duurzaamheid en de transitie van gas naar elektriciteit als energiedrager is de boiler weer stevig in opkomst. Maar is iedere boiler even goed te benutten voor specifieke situaties? Boilers zijn in principe voorraadvaten voor warm water. Deze benutten wij omdat het vermogen onvoldoende is voor het bijhouden van onze (over het algemeen luxe) warm water vraag. En wanneer we te kort komen om dit bij te houden is voorraad creëren een oplossing. Als we in de boiler het warm water bewaren moet dat in deze moderne tijd wel aan efficiënte en slimme eisen voldoen! In deze blog zullen we uitleggen waarom de elektrische boiler van RVS de beste keuze is!

Stilstand is achteruitgang

Wanneer we warm water in de boiler op 60°C klaar hebben staan voor de afname in de piek, kunnen er uren voorbij gaan alvorens het gebruikt wordt. Tijdens deze stilstand verliest het boiler water temperatuur en dus dure energie! Dit noemen we de stilstandsverliezen en die kunnen afhankelijk van de isolatiewaarden flink verschillen. Kwalitatief goede boilers met bijvoorbeeld 80 liter inhoud met harde, goede isolatie verliezen toch nog rond de 40 Watt. Hoe hoger de temperatuur in de boiler, hoe groter het verlies en hoe groter de inhoud, hoe meer energie er verloren gaat. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn de Masterwatt E-Smart elektrische boilers uitgevoerd met een slimme regeling. Wanneer de E-Smart elektrische boiler het gebruikerspatroon heeft herkend, zal hij dit in de “dal” uren met een zo laag mogelijke temperatuur doen, terwijl hij er voor zorgt dat tijdens de “piek”uren de boiler op de gewenste hogere temperatuur is.
Dat scheelt op jaarbasis ruim 10% energie!

RVS is bijna de nieuwe materiaalstandaard voor boilers

Jarenlang was Nederland verknocht aan boilers met vaten van koper. Vanwege o.a. ons kalkhoudende waterleiding water was koper een kwalitatief uitstekende keuze. Het was en is weliswaar duur, maar je kon er jarenlang onbezorgd gebruik van maken. De komende jaren zal koper steeds duurder worden omdat de hoeveelheid voorradige kopererts in de wereld aan het einde begint te komen. Sinds enige jaren kan de beste kwaliteit RVS zich uitstekend meten met koper en geeft daarbij ook nog een aantal andere voordelen. Koper is bijvoorbeeld een sterk warmtegeleidende materiaalsoort. In boilers willen we het deel warm water zo veel mogelijk gescheiden houden van de laag koud water onderin. Dan is warmtegeleiding een groot nadeel! RVS daarentegen geleid veel minder en houdt daardoor de gelaagdheid in een boiler veel beter in stand!
Daarnaast scheelt een RVS boiler behoorlijk in prijs, want RVS is veel goedkoper dan koper! Hoe verhoudt een de elektrische boiler van RVS zich dan met andere materialen voor boilers?

Niet alleen verbruik van energie, ook die van boiler productie meenemen

Meestal kijken wij uitsluitend naar de efficiëntie van boilers, maar we zouden onze ogen ook moeten openen voor de energie die nodig is voor de productie! RVS en koper zijn relatief zachte materialen en daarom eenvoudig te vervormen. Voor dit vervormen is weinig energie nodig en bovendien behoeft RVS ook bijna geen nabewerking. Daarnaast is een RVS boiler vrij van onderhoud. Anders is dit bij boilers van geëmailleerd staal. Om staal te vervormen is in de basis al meer energie nodig, maar de vergelijking vliegt pas echt uit de bocht als het staal wordt voorzien van een dubbele laag emaille! Hiervoor moet men dit stalen vat twee keer op hoge temperatuur bakken.
Het emaille is bedoeld om er voor te zorgen dat het (zuurstof, en kalk,-houdende) water niet in contact komt met de stalen tank, waardoor deze zou kunnen gaan roesten én een onaangename ijzersmaak aan het water zou geven. Maar toch kan ook deze dubbele emaille laag niet voorkomen dat de boiler voorzien moet worden van een anode.

Galvanische corrosie

Staal is een minder edel metaal als bijvoorbeeld koper, waar bijvoorbeeld onze waterleidingen van zijn gemaakt. Wanneer twee metalen met elkaar in contact komen, eventueel door middel van water, ontstaat er een spanningsverschil tussen de twee materialen. Door dit spanningsverschil wordt van de twee metalen, het minst edele metaal “opgegeten”. Hoe groter het spanningsverschil tussen de materialen is, hoe sneller en rigoureuzer de corrosie optreedt.
De anode, ook wel “opofferingsstaaf” genoemd is vaak van magnesium gemaakt. Magnesium is een nóg minder edel metaal dan staal, waardoor deze anode zich als het ware opoffert om te voorkomen dat de stalen boiler kapot gaat.
De levensduur van een anode is zo’n 1,5-2 jaar en dus moeten deze boilers minimaal elke twee 2 jaar onderhouden worden en voorzien van een nieuwe anode.
Geëmailleerd stalen boilers zijn relatief goedkoop maar hebben een veel kortere levensduur en hogere onderhoudskosten. De lage prijs komt meestal voort uit de productie in lage lonen landen. In onze Westerse landen zou deze productie tot veel hogere productiekosten leiden. Ook past het niet in verantwoordelijke houding van Nederlandse bedrijven t.a.v. energie, milieu en circulariteit.

Warm boven en koud beneden

Boilers zien er vanwege een gelijke drukverdeling vrijwel altijd rond uit. Andere vormen boilers zijn vaak zo verkregen door de vorm van de toegepaste isolatie en buitenmantel. Ze bestaan daardoor uit twee delen en hebben daardoor een naad. Vanwege energieverlies is dit ongewenst. Goede boilers verkrijgen de warmtetoevoer onderin de boiler, daar waar het koude water binnenkomt. Daar kan de energie namelijk het gemakkelijkst worden overgedragen en ontstaat de hoogste efficiëntie. Wanneer water wordt opgewarmd, dan wordt het lichter in gewicht en stijgt in het boilervat. Hoe beter het instromende koude water over de bodem van de boiler wordt verdeeld, hoe efficiënter de gelaagdheid van warm- en koud water. Hiermee wordt bepaald hoeveel warm water er bijvoorbeeld uit een 80L. boiler kan worden gehaald. Is de gelaagdheid goed, dan kan bijna de volledige inhoud aangenaam warm zijn en is met een scherpe scheiding slechts een kleine hoeveelheid koud. Bij onze RVS boiler is de zeer goede gelaagdheid vanwege de lage warmtegeleiding van de tank en de optimale koud water toevoer gegarandeerd!

Kies de boilerinhoud die past bij het gebruik

Omdat we het moeilijk vinden de juiste voorraad te bepalen én omdat onze comfortwensen tamelijk hoog zijn, wordt maar al te vaak een te grote boilerinhoud gekozen. Dan zijn woningen duurzaam verwarmd, maar gooien we wel onnodig veel energie weg door de veel te grote boiler. Masterwatt heeft om u te helpen de tapwater schuiftabel ontwikkeld. Hiermee is snel en in één oogopslag te zien wat een boiler aan warm water kan leveren. Denk eraan, hoe groter de boiler des te meer energie er nodig is voor opwarming. Daarnaast heeft een grotere boiler ook meer stilstandsverlies. Er zit een nadeel aan een boiler. Is het warm water op, dan sta je onder koude douche. Maar om deze reden een veel te grote kiezen is absoluut verkeerde!
Met de juiste informatie berekenen wij voor uw situatie welke inhoud nodig is en geven wij desgevraagd advies hoe er het meest energiezuinig comfortabele warm tapwater kan worden verkregen.

Voordelen van Masterwatt RVS boilers

 • Hoogwaardig RVS 316L met gepassiveerde lasnaden garanderen lange levensduur,
 • Modern elegant uitgevoerd met elektronische regeling en display,
 • Voorzien van energielabel B,
 • E-Smart regeling in onze elektrische boilers zorgt voor ca. 10% energiebesparing,
 • Energiezuinigheid instelbaar middels gebruik en bewaar temperatuur,
 • Scherpe lage prijs,
 • Lange levensduur,
 • 5 jaar garantie op de RVS tank,
 • Lage stilstandsverliezen,
 • Uitstekende gelaagdheid,
 • De beste keuze adviezen,
 • IP 24,
 • Van keukenboiler tot elektrische voorraad boiler tot indirect gestookte boilers.

Masterwatt heeft de modernste elektrische- en indirect gestookte boilers in het productassortiment. Altijd scherp geprijsd en voorzien van de beste adviezen! Wilt u meer weten over de mogelijkheden van ons boiler assortiment, kijk dan op www.masterwatt.nl, bel (085-303 7450) of mail  ons.

workspace contact offerte NTA8800