Nederland is al enige jaren bezig met het toepassen van warmtepompen in energiezuinige en duurzame installaties. Deze gebouw gebonden installaties bestaan grotendeels uit een lucht/water of bodem warmtepomp. In veel gevallen is lage temperatuur vloerverwarming hét gekozen afgiftesysteem in combinatie met de warmtepomp. Het systeem wordt compleet gemaakt met een boiler en als laatste is een efficiënte WTW-balansventilatie de spil in het ventilatiesysteem. Wanneer de woning vervolgens ook goed (na)geïsoleerd is kan er een stempel “duurzaam” op. Maar wat vindt de gebruiker/bewoner hiervan? Is er naast de duurzame installatie ook nog comfort voor de bewoner? Kan de thermostaat zomaar een graad hoger gezet worden en is het dan ook snel op temperatuur? Vragen waar wij dagelijks mee te maken hebben en waar wij graag ons licht over laten schijnen. In dit drieluik gaan we in op oorzaak en oplossing

Dat een warmtepomp zuinig met energie en warmte kan omgaan, is ondertussen wel duidelijk. Dit is ook onze ervaring met de Dynamis lucht/water warmtepomp. Waar er over het algemeen te weinig rekening mee wordt gehouden is het thermische comfort. Een systeem welke, bij voorkeur, continu dezelfde temperatuur aanhoudt en een lage reactietijd heeft, voorziet niet altijd in de juiste warmtebehoefte. Wanneer mensen bezig zijn, is er behoefte aan een andere omgevingstemperatuur dan wanneer iemand stil zit. Ons lichaam is met beweging actief en dan is een lagere omgevingstemperatuur niet zo erg. Zit je daarna echter op de bank dan kan een iets hogere omgevingstemperatuur juist voor meer comfort zorgen. Een systeem wat hier snel op reageert verhoogt dus ons comfort en behagelijkheid. 

Vloerverwarming niet als hoofdverwarming maar als basisverwarming?

Ieder systeem vóór het warmtepomp tijdperk realiseerde warmte op vraag van de mens. Nu is de situatie soms zo dat men slechts 40% van de tijd in hun woning aanwezig zijn en waarvan 30% in bed. Om dan de vloerverwarming 24 uur per dag aan te hebben op één hoge temperatuur is natuurlijk zonde van alle verspilde energie. Dat die 20 graden zonder voelbare warmte lang niet altijd tot thermische tevredenheid leidt, is ondertussen ruimschoots bekend. Terwijl de branche, de overige in de bouwkolom en onze overheid nog altijd communiceren dat vloerverwarming zo’n heerlijke warme vloer oplevert, weten bewoners van nieuwbouwwoningen dat de vloer niet lekker warm is maar dat slechts de kou eraf is. 

Bij een vloertemperatuur van max. 22 graden met daar bovenop vloerbekleding kunnen we niet meer spreken van verwarming van de mens maar uitsluitend van de woning. Het systeem warmt langzaam op, is niet goed regelbaar en we zijn eigenlijk verplicht om de temperatuur het gehele stookseizoen op dezelfde temperatuur te houden om een behaaglijk gevoel in de woning te behouden. 

Basisverwarming aangevuld met infraroodverwarming

Wij denken anders over het realiseren van thermisch comfort voor bewoners. Denk hierbij meer aan een totaalconcept. Hierbij wordt de vloerverwarming als basisverwarming op een lagere kamertemperatuur, bijvoorbeeld 17 of 18 graden gehouden. Dit bespaart al snel zo’n 15% á 20% energie (± 1.000 Kwh). Het is in de woning dan heel comfortabel wanneer je bijvoorbeeld actief huishoudelijke taken verricht. Wil je hogere thermische warmte ervaren dan kunnen bijvoorbeeld infraroodpanelen op specifieke plekken een veel aangenamere warmte leveren. Hoe ze dat doen leggen we in onze tweede blog uit. 

Wilt u meer informatie neem dan contact op met een van onze adviseurs via info@masterwatt.com.

workspace contact offerte NTA8800