Als je elektrische badkamerverwarming aanschaft, moet je met best veel factoren rekening houden. Allereerst moet ze veilig zijn en moet je er het gewenste comfort uit halen. Daarnaast moet ze er mooi uitzien in je ‘wellness-ruimte’.

In deze blog vertellen we je meer over de mogelijkheden voor elektrische badkamerverwarming. En we vertellen je over de locaties waar je elektrische badkamerverwarming veilig mag plaatsen.

Veilig plaatsen

Voordat je elektrische verwarming in je badkamer mag plaatsen, moet deze de juist veiligheidsklasse (IP) hebben. IP staat voor Ingress Protection en bestaat uit een cijfercode. Het eerste getal staat voor de bescherming tegen stof. Het tweede getal staat voor de bescherming tegen water en vocht.

In badkamers heb je te maken met vocht. Daarom heeft de wetgeving (NEN1010) de badkamer ingedeeld in zones. Die zones beginnen bij 0 en lopen op naar 3.

In zone 0 zijn je opties beperkt, omdat elektrische badkamerverwarming daar de erg hoge veiligheidsklasse IP68 moet hebben.

Zone 1 is direct boven je bad en douche. Hier mag je elektrische badkamerverwarming plaatsen vanaf IP65.

In zone 2 mag je elektrische badkamerverwarming vanaf IP44 plaatsen. Deze zone zit naast je bad of douche.

Voor zone 3 gelden geen specifieke eisen volgens de NEN1010. Maar wij adviseren boven de 2,25 meter alleen elektrische badkamerverwarming met IP44 of hoger te plaatsen. Met deze indicaties kun je voor veilige opties kiezen.

Infraroodverwarming aan je plafond

Strong infraroodpanelen van Masterwatt hebben beschermingsklasse IP24. Met name het tweede cijfer is belangrijk als je de Strong als elektrische badkamerverwarming wilt gebruiken. Deze 4 houdt in dat het infraroodpaneel ‘plensdicht’ is. Daarmee is hij geschikt voor aan je plafond. Je plafond is meestal hoger dan 2,25 meter en valt daarom in zone 2.

Infraroodpanelen aan je muur

In plaats van de Strong kun je ook de Lucento plaatsen. Dit glazen infraroodpaneel heeft ook beschermingsklasse IP24. Beide panelen kun je dus in zone 2, de directe nabijheid van je bad of douche, plaatsen. Als je een kleine, luxe badkamer hebt, kan dit een uitkomst zijn.

Als je de infraroodpanelen aan je muur monteert, kan het praktisch zijn om onze handdoekbeugel toe te voegen.

Handdoekradiator voor kleine badkamers

De Calor is een handdoekradiator en heeft beschermingsklasse IP44.

De Calor heeft diverse functies zoals;

  • Open raam detectie
  • Dagelijks en wekelijks programmeerbaar
  • Thermostaat op ruimtetemperatuur
  • Boostknop voor 1 of 2 uur

Daarom is de Calor de meest geschikte radiator voor uw badkamer.

Snelle badkamerverwarming

De Calor Dry handdoekradiator heeft beschermingsklasse IP44. De Calor Dry is, anders dan de andere Calor modellen, niet gevuld met vloeistof. In plaats daarvan verwarmt hij elektrisch de opgesloten lucht in de radiator. Daardoor verwarmt de Calor Dry een stuk sneller.

Als je woning heel goed geïsoleerd is, hoef je de badkamer alleen te verwarmen wanneer je er gebruik van maakt. In dat geval is het essentieel dat je elektrische badkamerverwarming snel opwarmt. Daar is de Calor Dry specifiek voor ontworpen.

We hebben de regelthermostaat van de Calor Dry vrij hoog geplaatst. Daardoor is hij goed zichtbaar en kun je hem makkelijk bedienen. De Calor Dry heeft beschermingsklasse IP44, dus je mag hem in zone 2 monteren.

Elektrische vloerverwarming

Masterwatt Topfloor

De Topfloor elektrische vloerverwarming kun je onder de hele vloer van je badkamer leggen. Behalve in zone 0. Dus je mag haar niet onder de tegels van de inloopdouche in zone 0 leggen. De klokthermostaat van de Topfloor heeft een IP20 klasse en moet je dus in zone 3 plaatsen.

Meer mogelijkheden voor elektrische badkamerverwarming

In deze blog hebben we je verteld over een selectie uit ons assortiment. Maar we nog meer modellen die geschikt zijn voor elektrische badkamerverwarming.

Je kunt denken aan de handdoekradiatoren Calor White, Calor Black, Calor Chrome of Calor Select met klasse IP44. In onze Designserie hebben we de Burchiello, Venezia en Grecale. Ook allemaal met klasse IP44.

Als je meer informatie wilt over IP-klasses en zones, kun je contact met ons opnemen.

workspace contact offerte NTA8800