We krijgen regelmatig de vraag: “Waar kan ik het beste mijn elektrische verwarming plaatsen?” Dit hangt af van de situatie en het gebouw, of het nu om elektrische radiatoren, convectoren of infraroodverwarming gaat. Maar er zijn overwegingen die helpen tot een conclusie te komen.
Een argument dat altijd geldt: er moet een stopcontact aanwezig zijn. Maar belangrijker zijn overwegingen met betrekking tot zuinigheid en warmte-ervaring. In deze blog gaan we dieper in op het bepalen van de beste plek om elektrische verwarming te plaatsen.
Op de muur en onder het raam plaatsen
In een traditionele rijtjeswoning hangen de plaatradiatoren aan de muren onder de raampartijen. Zowel aan de voor- als de achterzijde. Zo kunt u de koude van de glaspartij (deels) wegnemen.
Vanaf eind jaren ’70 kwam daar een handicap bij: de koude lucht uit ventilatieroosters. Vrijwel niemand weet het nog, maar vanwege koude invloed is in het bouwbesluit de eerste meter vanaf de gevel niet benoemd als leefzone.
Een tweeplaats cv-radiator leverde 40% stralingswarmte en zo’n 60% convectiewarmte. De stralingswarmte met hoge temperatuur compenseerde grotendeels de invloed van de koude muur en het raam.
De stijgende warme lucht (convectie) warmde de koude, instromende ventilatielucht op. Daardoor kwam het niet als een koude klap in uw nek terecht. Ondanks hogere isolatiewaarden en beter glas, blijft de gevel nog altijd een koude invloed uitoefenen op uw wooncomfort. Wanneer u de ketelthermostaat laag instelt, levert dat dus lang niet altijd lager energieverbruik en hoger comfort op.
Elektrische radiatoren plaatsen
Uit bovenstaande uitleg blijkt dat op de gevel en onder het raam ook de beste plek is om uw elektrische verwarming te plaatsen.
De meeste van onze elektrische radiatoren hebben een hoog aandeel straling en een iets mindere aandeel convectie. Hiermee zijn ze het beste in balans voor hun taak. Met infrarode stralingswarmte vangen ze koude invloed van het raam op. En voldoende convectie warmt de instromende, koude lucht van het raamrooster op.
Maar waar plaatst u elektrische verwarming wanneer de gevel volledig uit glas bestaat? En wanneer u gebruik maakt van WTW-balansventilatie? In dat geval zijn de muren direct naast het glas de beste optie.
Elektrische radiatoren in verticale uitvoering nemen in zo’n situatie de meest nadelige effecten van het koude raam weg. Daarnaast ervaart u de warmte van een elektrische radiator het best wanneer deze in de buurt van een zithoek plaatst. Daar bent u namelijk het meest inactief.
Elektrische convectoren plaatsen
Ook voor elektrische convectoren is de borstwering onder het raam de beste plek. Ze geven geen stralingswarmte, maar wel convectie (opstijgende, verwarmde lucht). Daarmee halen ze in ieder geval de nadelige koudeval van ventilatieroosters weg.
Bij convectie circuleert de aanwezige lucht. Daarbij bevindt warme lucht zich bij het plafond en verplaatst koudere lucht zich over de vloer. Convectieverwarming neemt niet de nadelige effecten van de stralingsassymetrie (bijvoorbeeld kou die u bij het raam ervaart) weg. In het geval van een glazen pui zijn de muren direct naast de gevel weer de beste plek om uw elektrische verwarming te plaatsen.
Infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming geeft uitsluitend stralingswarmte. U kunt een paneel zowel aan de wand als aan het plafond plaatsen. Aan de wand is verticale plaatsing beter dan horizontale. Dat komt doordat mensen meestal rechtop staan of zitten.
Wanneer u infraroodverwarming aan de wand plaatst, heeft u wel meer kans op schaduweffecten. Objecten tussen u en het paneel vangen dan de warmte op.
Aan het plafond heeft u een kleiner raakvlak voor het paneel, maar is er minder kans op schaduweffecten. En vanaf het plafond kunt u meerdere personen evenredig voorzien van stralingswarmte.
We hopen dat u zo de juiste plek kunt kiezen om uw elektrische verwarming te plaatsen.
Als u nog meer wilt weten kunt u op onze website kijken of uw vraag sturen naar info@masterwatt.nl.