“Hoe verwarm ik een bedrijfshal?” is een vraag die veel ondernemers zichzelf stellen. Een andere vraag die we frequent horen is hoe kan ik besparen op verwarmings- en/of koelkosten? U wilt tenslotte niet dat uw medewerkers in de kou werken.

In Nederland staat ongeveer 158.028.000 m2 aan bedrijfshallen. Het grootste gedeelte hiervan (circa 96%) bestaat uit bedrijfshallen en autobedrijven. TNO heeft een onderzoek gedaan naar het besparingspotentieel bij onder andere deze bedrijfshallen. Veel van deze bedrijfshallen (circa 93%) is gebouwd voor 2012. Hier liggen veel mogelijkheden om op energiekosten te besparen.

In het onderzoek van TNO is er de aanname gedaan dat deze bedrijfspanden minstens vorstvrij worden gehouden met een verwarmingssysteem. Geschat is dat circa 63% van deze bedrijfshallen en autobedrijven de ruimte verwarmen tot werktemperatuur. Veel van deze systemen werken nu op aardgas en zijn al wat ouder waardoor deze ook minder efficiënt zijn dan de nieuwe systemen.

Welke oplossingen zijn er?

Afhankelijk van de situatie kan er worden gekozen voor een warmtepomp met een geschikt afgiftesysteem, zoals een heater (zoals Nevada Jet of Nevada W H/C) welke geschikt is voor lage temperatuurverwarming (50/30). Ook kan er, wanneer het warmteverlies beperkt is of de ruimte enkel vorstvrij gehouden dient te worden, worden gekozen voor elektrische heaters (Nevada E). Deze producten zijn energiezuinig en elektrisch, waardoor er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van aardgas om de ruimte te verwarmen.afkoelen kan men op verschillende manieren doen. 

Trias Energetica

Omdat veel van deze bedrijfshallen gebouwd zijn voor 2012, betekent dat deze gebouwen niet of nauwelijks zijn geïsoleerd en dus een hoog warmteverlies hebben. Door het toepassen van de Trias energetica wordt op een efficiënte manier energie bespaard en wordt voorkomen dat er te ruim gedimensioneerde systemen geplaatst worden.

De Trias Energetica kent drie waarden:

  • Minimaliseer het energieverbruik;
  • Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen;
  • Indien noodzakelijk, gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en beperkt mogelijk.

Hoe werkt dit in de praktijk?

In stap één van de Trias energetica zegt dat men het energieverbruik geminimaliseerd moet worden. Dit draait bij bedrijfshallen en autobedrijven niet alleen om het isoleren van de schil. Omdat het compleet isoleren van een ruimte of bedrijfshal niet voor iedereen mogelijk is vanwege bijvoorbeeld de hoge kosten, is een andere kosten efficiënte manier om verspilling van warmte (of koeling in de zomer) tegen te gaan is het toepassen van een luchtgordijn. Een luchtgordijn creëert een scheiding tussen binnen en buiten waardoor er minder tot geen warmte verloren gaat. Dit kan een besparing tot wel 30% op de verwarmingskosten opleveren. Let op, het plaatsen van een luchtgordijn in een niet geïsoleerde ruimte, zorgt nog steeds voor verspilling van warmte via de schil. Echter wordt onnodige verspilling via het openen van bijvoorbeeld roldeuren hiermee tegengegaan.

Naast een luchtgordijn kan ook een HVLS-fan (High Volume Low Speed) een goede optie zijn om het energieverbruik te minimaliseren. Deze apparaten zorgen ervoor dat de warme lucht, welke zich in de winter ophoopt boven in de ruimte, weer naar beneden wordt gedrukt. Dit zorgt voor een lager warmteverlies door het dak, wat een lager verbruik tot gevolg heeft, en een beter, gelijkmatiger binnenklimaat. Masterwatt adviseert dit bij iedere hal met een hoogte van meer dan vier meter. HVLS-fans gaan nog een stap verder dan alleen destratificatie in de winter. Deze fans zijn namelijk te gebruiken in ieder seizoen, bij zowel verwarming als (actieve) koeling.

Zijn er nog andere manieren?

Stap twee zegt dat er maximaal gebruik moet worden gemaakt van energie uit duurzame bronnen. Masterwatt heeft een assortiment met indirect gestookte heaters welke geschikt zijn om te combineren met een warmtepomp. Hierdoor kunt u maximaal energie besparen bij het verwarmen (en ook eventueel koelen) van uw bedrijfshal of garage. Een ander optie is om lokaal per werkplek te verwarmen met een infrarood-hoogstraler. Zo zou bijvoorbeeld de basistemperatuur in de bedrijfshal verlaagd kunnen worden om lokaal bij te verwarmen waar dit daadwerkelijk nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inpak- of assemblagewerkzaamheden.

Geïnteresseerd in welke oplossingen Masterwatt heeft voor uw bedrijfspand? Neem contact met ons op via info@masterwatt.com of op 085-3037450.

workspace contact offerte NTA8800