In de vorige twee blogs hebben we uitvoerig beschreven waarom vloerverwarming infrarood verwarming nodig heeft als bijverwarming. Het niet kunnen regelen vanwege de traagheid van vloerverwarming wordt zelden begrepen. Altijd één en dezelfde hoge kamertemperatuur en dan te warm tijdens lichte activiteiten en oncomfortabel tijdens inactiviteit. Al deze nadelen kunnen eenvoudig worden opgelost door het plaatsen van Infrarood panelen op plekken waar door inactiviteit toegevoegde warmte wenselijk is. Bijvoorbeeld in de woonkamer boven de zithoek, boven het bureau van het thuiskantoor of de studieplek van de kinderen. De combinatie infrarood paneleng naast vloerverwarming heeft naast het eerder genoemde nog veel meer voordelen. In deze laatste blog gaan we hier nog specifieker op in.

Vloerverwarming

Als hoofdverwarming moet je rekening houden met het kiezen van vloerbekleding vanwege de geleidbaarheid van het gekozen materiaal. Steen en PVC zijn goede warmtegeleiders maar houtsoorten en tapijt zijn dat absoluut niet. Parket, laminaat en tapijt geven dus uitsluitend via convectie nog warmte door maar van een voelbare warmte ervaring kunnen we niet meer spreken. Leveranciers van houtenvloeren en laminaatvloeren zullen dit uiteraard ontkennen. Bij deze installatie zien we dan ook dat er op een hogere kamertemperatuur gestookt wordt dan bij PVC en steen. Kan je met de vloerverwarming ook vloerkoeling realiseren, dan voel je met PVC en steen ook veel meer effect dan bij hout. Benut je de vloerverwarming als basis verwarming aangevuld met infrarood panelen, dan is de keuze voor hout bij verwarmen minder van invloed. Die basis is dan convectie van bijvoorbeeld 17 of 18 graden. Dat is dus ook nog eens flink zuiniger in energie en misschien voor sommigen moeilijk te geloven, het is veel gezonder. Ons lichaam wordt lui en kwetsbaar wanneer het altijd op die constante hoge kamertemperatuur getrakteerd wordt. En net als bij andere processen gaat het lichaam ook om steeds meer vragen. Het begint bij 20 graden maar langzaam maar zeker vraagt zo’n lichaam steeds hogere waarden. Infrarood verwarming is dus op vele fronten de ideale aanvulling. 

Stralingswarmte

Wanneer men overtuigd is van deze combinatie, dan komen er zeker nog andere aspecten om de hoek kijken. In een mooi ingerichte nieuwbouwwoning gaat het ook om het esthetische aspect. Er wordt dan tenslotte een infrarood paneel aan een glad gestukt plafond gemonteerd. Onze ervaring is dat er vooraf negatiever tegenaan gekeken wordt dan in werkelijkheid. Onze Infrarood panelen Lucento zijn zeer fraai afgewerkt en vallen nauwelijks op. Bij de infrarood panelen serie Strong, die van aluminium zijn vervaardigd kan zelfs gekozen worden voor de toevoeging van subtiele ledverlichting. Het paneel is dan een sieraad aan het plafond. Maar het belangrijkste is natuurlijk uw thermische comfortbeleving. Binnen 10 minuten voelt u de aangename warmtestralen. Verwarmen gaat tenslotte om het toevoegen van warmte wanneer u het fris of koud hebt. Infraroodpanelen geven u die mogelijkheid heerlijke warmte te beleven. 

Verwarmen met infrarood

In de installatiebranche is infraroodverwarming nog een relatief onbekend deel van het vakgebied. Daarom is Masterwatt voor deze manier van verwarmen de juiste partner. Met onze kennis en ervaring adviseren wij u over welk paneel en welk vermogen bij uw situatie past. Waar het infrarood paneel het beste tot zijn recht komt en hoe u hem kunt bedienen. Wij hopen dat deze drieluik over infraroodverwarming u een beter inzicht heeft gegeven over de mogelijkheden van duurzame installaties in combinatie met de aanvulling van Infrarood voor een aangename lokale verwarming.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met een van onze adviseurs via info@masterwatt.com.

workspace contact offerte NTA8800