In de vorige blogs beschreven we de voordelen en mogelijkheden van infraroodverwarming. Maar niet alle infrarode warmte komt van elektrisch stralingspanelen. Hoe werkt infraroodverwarming eigenlijk?

Infrarode straling

Infrarode straling is elektromagnetische straling die je met het blote oog niet kunt zien. Deze straling heeft golflengten tussen circa 780 nanometer (nm) en 1 millimeter (106 nm). Die golflengten liggen tussen die van zichtbaar rood licht en microgolven. De meest bekende vorm van infrarode warmte zijn de warmtegolven van de zon.

In onze woning levert vrijwel ieder object met massa infrarode stralingswarmte aan koudere objecten. Warmte als energie kan maar één richting op: van warm naar koud.

Wanneer mensen dicht bij een koud raam met enkel glas staan, roepen ze vaak dat ze koude straling van het raam voelen. Maar dat klopt dus niet. In werkelijkheid gebeurt het omgekeerde. Die persoon is warmer dan het koude raam. En dus gaat de warmte van deze persoon via infrarode straling naar het koude raam. Op deze manier verliest de persoon warmte en ervaart hij de kou van het raam.

In een ruimte vindt er op subtiele wijze veel meer infrarode uitwisseling van warmte plaats. Bijvoorbeeld koude ramen en muren die warmte opnemen van een warme vloer of plafond. Die voortdurende infrarode uitwisseling noemen we de ‘stralingsassymetrie’.

Convectie versus infraroodverwarming

De meeste verwarmingsproducten in onze duurzame systemen leveren nauwelijks stralingswarmte. Wat overblijft, is te laag in temperatuur om als warmte te ervaren.

Onze centrale verwarmingssystemen, en zeker die op laag temperatuur afgifte, leveren voornamelijk convectiewarmte. Convectie is warme lucht die via geleiding warmte heeft aangenomen.

Ook convectie gaat maar één kant op: omhoog. Warmte is dus boven en het koude beneden, daar waar jij verblijft. Oude radiatoren, gevoed met goed heet water, gaven een behoorlijke hoeveelheid infrarode stralingswarmte. “Da’s logisch,” zou een bekende filosoof zeggen, “het heet niet voor niets een ‘radiator’”.

Uit bovenstaande blijkt dat eigenlijk ieder verwarmingsobject met hoge temperaturen in meer of mindere mate infraroodverwarming is. Daarom kun je ook spreken over ‘elektrische stralingspanelen’ in plaats van ‘infraroodverwarming’.

Infraroodverwarming en onze lichamen

Elektrische stralingspanelen stralen infrarode, elektromagnetische golven naar ieder object met massa dat zich in de bundel van infrarood licht bevindt. Deze objecten nemen die warmte op om daarna zelf ook infrarode warmte uit te stralen.

Wij mensen hebben ook massa en op onze huid wordt de infrarode energie omgezet in warmte. Infraroodverwarming verwarmt ons dus daadwerkelijk, in tegenstelling tot convectieverwarming.

Convectiewarmte verwarmt de lucht, wat ervoor zorgt dat wij minder warmte verliezen. Dat zouden we in de volksmond isoleren kunnen noemen, maar absoluut niet verwarmen.

Doordat onze moderne systemen bijna uitsluitend door middel van convectie verwarmen, missen veel Nederlanders echte warmte. Onze infraroodverwarming lost dit gemis goed op. Neem contact met ons op, want we hebben voor bijna iedere situatie wel een infrarood-oplossing.

workspace contact offerte NTA8800