In deze drieluik, omtrent regelbare gewenste verwarming, gaan wij in op de voordelen van infraroodpanelen als toevoeging aan een warmtepompsysteem. Er bestaat nog altijd veel onwetendheid over infrarood verwarming. Waar convectie steeds meer wordt overschat daar wordt infrarood nauwelijks gewaardeerd door de branche. Het tegenovergestelde is de beleving van de consument, die de geleverde stralingswarmte heerlijk vinden. Een product zou eigenlijk moeten worden beoordeeld op zijn prestatie. In het geval van infrarood zou dit de waarde van zijn warmteprestatie moeten zijn. Helaas gaat het bij infrarood meestal over energieverbruik. Daarom leggen wij graag nog eens uit hoe het zit.

Convectie

Het is de basis van vrijwel alle afgiftesystemen in ons centrale verwarmingstijdperk. Radiatoren en convectoren verwarmen met hun componenten van onderuit passerende lucht. Deze lucht loopt op in temperatuur en stijgt. Convectie is dus opstijgende warmte lucht, kort vertaald luchtverwarming.  

Stralingswarmte

Het is de basis van alle warmte. Niet alleen binnen maar ook buiten. De zon verwarmd de aarde, de (stenen) straten, de gebouwen etc. Via elektromagnetische energie wordt o.a. via het infrarode deel van lichtspectrum energie in de vorm van warmte overgedragen aan massa. Lekker duidelijk hoor ik u zeggen. Maar dan eenvoudig via ieders beleving, zit je in maart bij 8 graden buitentemperatuur in de zon en uit de wind, dan voelt dat aan als 20 tot 25 graden. Stralingswarmte verwarmd niet de lucht maar alleen de massa. 

Verwarmen met infrarood

Bij elektrisch verwarmen met infrarood panelen zou er eigenlijk anders naar het COP gekeken moeten worden. Stralingswarmte op specifieke plekken is in combinatie met vloerverwarming comfort verhogend en zorgt voor het terugkeren van regelbare warmte. Stralingswarmte is eigenlijk altijd verwarming geweest op één specifieke plek. Het is een vorm van het creëren van een microklimaat. Heb je behoefte aan warmte, dan ga je dichtbij het infraroodpaneel zitten. Heb je het reeds behaaglijk dan neem je afstand en zoek je een plek verder af of uit de stralingsbundel. Infrarood panelen geven de bewoner de mogelijkheid zijn eigen persoonlijke thermische comfort te realiseren. Precies zoals het verwarmen van de mens altijd bedoeld is. Het toevoegen van infrarood panelen aan de basis van een duurzaam ontwikkeld gebouw gebonden installatiesysteem, beschrijven wij in het derde deel van deze drieluik. We bouwen denkbeeldig een gewenst en regelbaar systeem, Daarin zoomen we tevens in op het gebruik van materialen. Want ook die hebben grote invloed op onze beleving van warmte.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met een van onze adviseurs via info@masterwatt.com.

workspace contact offerte NTA8800