We leven in een rare tijd. Op vele terreinen staan we op een kruispunt en zal de toekomst anders moeten worden ingevuld. Neem bijvoorbeeld het woning te kort. Voor starters zijn huurwoningen niet voorradig en koopwoningen zijn in prijs torenhoog waardoor ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Kijken we wat verder naar vraag en aanbod, dan zien we tevens dat vele woningen niet meer passen bij de vraag. We hebben meer dan ooit behoefte aan woningen voor één a twee personen. Steeds meer mensen wonen alleen of samen en dat uit zich niet alleen bij starters op de woningmarkt. Ook blijven mensen na hun scheiding langer alleen en zoeken ouderen naar kleinere woonruimte.

Gelukkig sorteert de innovatieve bouwer steeds vaker voor op deze trend. De ontwikkeling in kleine geprefabriceerde woningen circulair ontwikkeld en steeds vaker gebouwd in volledig hout (CLT) groeit gestaag. De warmtevraag in deze kleine woningen is door hun oppervlak, de hoge isolatie, de kierdichtheid en de triple beglazing uitzonderlijk laag. Zo laag dat het niet rendabel is deze in te richten met dure warmtepomp installaties.

Elektrische verwarmen, diverse mogelijkheden

Het alternatief voor deze dure warmtepompen is eenvoudig, elektrisch verwarmen. Om meerdere redenen is elektrisch verwarmen een betere oplossing. Niet alleen zijn de investering, de onderhoudskosten en de lange levensduur gunstiger, maar ook de flexibiliteit voor de bewoner is veel groter dan bij warmtepompen. Het gebruik vindt voornamelijk plaats in het leef vertrek en daar zijn vrijwel alle warmtepompen in vermogen te groot voor. Het gevolg, pendelen, minder rendement en soms in beslagname van kostbare ruimte door de toevoeging van een compenserend buffervat. Daarnaast is de keuze vrijheid enorm groot. Elektrisch kan nog altijd met een cv-systeem gevoed door een elektrische cv-ketel maar kan ook met individuele elektrische radiatoren. Zelfs zijn er mogelijkheden om dit in te vullen met infrarood verwarming. Elektrisch verwarmen geeft dus enorme keuzevrijheid.

Als je het koud hebt wil je warmte

Elke elektrische verwarmingsoplossing biedt een bewoner regelbaarheid met betrekking tot zijn verwarmingsbehoefte. Bij warmtepompen is het 24/7 twintig graden en heb je het fris, dan moet je heel geduldig zijn met het verkrijgen van meer warmte. Met de elektrische oplossing kan men zelf beslissen waar en hoeveel warmte men wilt. De aanpassing naar 1 of 2 graden hoger is in korte tijd gerealiseerd. Daarnaast zijn vele van deze bewoners grote delen van de dag afwezig en hebben in die periode helemaal geen verwarming nodig. De elektrische verwarming kan net zoals men altijd gewend was gewoon lager ingesteld worden en bijvoorbeeld via klokfunctie weer tijdig worden aangeschakeld.

Lage investering, lange levensduur, geen lawaai en weinig ruimte

Dat 3 of 4 elektrische radiatoren minder investering vragen dan een warmtepomp met buitenunit is snel uit te rekenen. Maar ook in levensduur gaat elektrisch verwarmen minimaal 2 keer zo lang mee als de warmtepomp. Je hoeft je geen zorgen te maken over het geluid of lawaai van de buitenunit en de elektrische radiator neemt nauwelijks ruimte in beslag. Daarnaast is ook de TCO vaak veel gunstiger en vraagt het nauwelijks onderhoud. Er zitten dus vele voordelen aan deze oplossing.

Elektrische radiator met decentrale WTW

Elektrische verwarming wordt (nog) niet tot een duurzame oplossing gerekend. Maar door de innovatiekracht van Masterwatt zijn er wel mooie duurzame combinaties te maken. Bijvoorbeeld op ventilatiegebied. Centrale WTW is voor deze kleine wooneenheden moeilijk en onrealistisch. De decentrale WTW oplossing is hiervoor een veel betere. Masterwatt elektrische radiatoren kunnen eenvoudig worden samengesteld met een decentrale WTW unit. Meer weten over deze mogelijkheid? Neem contact op met onze adviseurs.

Bouwkundig sparren

Wij zijn al jaren dé specialist in elektrisch verwarmen. Naast onze fysieke producten is advies ons belangrijkste product. We zijn reeds goed voorbereid op alle mogelijkheden m.b.t. BENG (NTA 8800). Heeft u een uitdaging, dan nodigen we u uit om eens met ons te sparren. Wij houden het dan niet uitsluitend bij installatietechnische vragen maar geven ook graag onze mening over het bouwkundige en niet te vergeten het oplossen van de To juli vraag.

workspace contact offerte NTA8800