Energiebesparing is in de huidige tijd een actueel onderwerp. Bedrijven en ondernemers zijn op zoek naar oplossingen om zoveel mogelijk energie te besparen in hun bedrijfsruimte. In onze blog “Hoe verwarm ik een bedrijfshal?” hebben we luchtgordijnen al eens benoemd. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: “Wat voor toevoeging heeft een luchtgordijn?”.

Het lijkt misschien een open deur, maar door een opening in de gevel verlies je in de winter warmte, en in de zomer kou, ook als de deur maar even open staat. Hierdoor kunnen de stookkosten door het dak gaan of kan het zelfs zo zijn dat de ruimte niet meer op temperatuur komt. Buiten de extra stookkosten is er ook de kans dat medewerkers een gebrek aan comfort ervaren en hier zelfs lichamelijke klachten van krijgen. Een luchtgordijn kan hiervoor een oplossing zijn.

Wat doet een luchtgordijn?

Een luchtgordijn blaast lucht op een hoge snelheid voor een opening in de gevel. Dit kan bijvoorbeeld een rol- of schuifdeur zijn maar ook een gewone deur. Door de lucht vóór de deuropening te blazen op hoge snelheid ontstaat er een barrière waardoor warme lucht binnen blijft en koude lucht buiten. Door deze geconcentreerde luchtstraal wordt het warmteverlies beperkt.

Wat voor luchtgordijnen zijn er?

Luchtgordijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn ze er met en zonder verwarming, inbouw of opbouw en zelfs vrijstaand.

In de industrie, op- en overslagpunten en magazijnen worden er vaak industriële luchtgordijnen gebruikt. De industriële modellen, zoals de Masterwatt AXI SC worden standaard zonder verwarmingsmogelijkheid geleverd. Op aanvraag zijn er modellen beschikbaar met een warmtewisselaar. Deze zijn geschikt voor een externe warmtebron. Ook zijn er modellen leverbaar met elektrische verwarmingselementen.

Voor winkels met een open-deur beleid zijn de inbouw Econ-C III en opbouw Li-Light luchtgordijnen erg goed geschikt. Wanneer deze gecombineerd wordt met de Ditronic Touch controller en een buitensensor komen deze luchtgordijnen ook in aanmerking voor de EIA subsidie. Deze luchtgordijnen komen goed tot hun recht in de horeca, bouwmarkten, supermarkten, woonwinkels, groothandels en andere bedrijven waar een goed, constant binnenklimaat belangrijk is.

Verwarming in een luchtgordijn

Zoals eerder vermeld zijn er luchtgordijnen met verwarming beschikbaar. Deze worden met name toegepast bij ruimtes waar een verwarmingsinstallatie actief is. Het verwarmingsvermogen van een luchtgordijn is niet bedoeld als ruimteverwarming maar als compensatie voor het warmteverlies bij een open deur. Hierdoor hoeft er bij de selectie of berekening van de verwarmingsinstallatie niet direct rekening te worden gehouden met het warmteverlies door een open deur. Afhankelijk van het gebruik kan een luchtgordijn met elektrische element of een model met een water warmtewisselaar worden toegepast. Masterwatt kan beide leveren en u hierin adviseren. In onderstaande tabel is een voorbeeld opgenomen van het gasverbruik met en gesloten deur, open deur en deur met een automatisch werkend luchtgordijn. Hierin is te zien wat voor effect een luchtgordijn kan hebben.

Gasverbruik per jaar bij een deuropening van 2x2,3 meter

Is er subsidie op een luchtgordijn?

De eerder benoemde luchtgordijnen Li-Light en Econ-C III komen in aanmerking voor de EIA (energie-investeringsaftrek, bedrijfsmiddelcode 210407) wanneer deze worden gecombineerd met de Ditronic Touch controller en buitensensor (binnen sensor meegeleverd met Ditronic). Met deze regeling kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Hiermee bespaart u dus niet alleen op de aanschaf- en installatiekosten, maar ook op de stook- of koelkosten. Een win-win situatie dus.

Geïnteresseerd in welke oplossingen Masterwatt heeft voor uw bedrijfspand? Neem contact met ons op via info@masterwatt.com of op 085-3037450.


workspace contact offerte NTA8800