In de vorige blogs hebben we het gehad over hoe een bedrijfshal te verwarmen en de voordelen van luchtgordijnen. Daar kwam uit dat er veel besparingsmogelijkheden liggen bij het verwarmen van bedrijfshallen. In deze blog gaan we bepalen wat de meerwaarde is van een HVLS-fan. Om dat te kunnen doen moeten we eerst weten wat een HVLS-fan precies is!

Wat is een HVLS-fan?

HVLS staat voor High Volume Low Speed, veel luchtverplaatsing op lage snelheid. Door de lage luchtsnelheid ervaren mensen dit niet als storend. Door de grote diameter, van 2,4 t/m 7,3 meter in diameter, hebben de ventilatoren ook een groot bereik. Dit kan oplopen tot wel meer dan 2000 m2! Hierdoor zijn er in de praktijk minder units nodig dan bij “gewone” destratificatoren.

Wat zijn de voordelen?

We kunnen natuurlijk een lijst maken met opsommingen waarom elk bedrijf een HVLS-fan nodig heeft. Maar lichten toch liever een paar highlights uit.

  • Werknemers, klanten en andere bezoekers of personen komen binnen in een gelijkmatig binnenklimaat wanneer er een HVLS-fan draait. Er is minder kans op oververhitting (in de zomer) door een zachte bries die door de ruimte gaat. Dit heeft als voordeel dat werknemers zich beter voelen en hierdoor beter hun taken uit kunnen voeren;
  • Vocht hoopt zich op in stilstaande lucht, met een HVLS-dan beweegt de lucht continu op lage snelheid waardoor vochtophoping minder snel kan voorkomen. Hierdoor voelt de ruimte minder benauwd aan;
  • Door de fans in de winter als destratificator te gebruiken wordt de warme lucht boven in de bedrijfsruimte naar beneden gedrukt. Hierdoor is er minder warmteverlies door de dakconstructie. Hiermee wordt er tot wel 30% bespaard op stookkosten;
  • HVLS-fans zijn heel goed toepasbaar in ruimtes waar geluidsniveau belangrijk is. Door de koolborstel loze 3-fase EC-motor zijn de fans zeer geluidsarm. Dit maakt ze geschikt om te plaatsen in publieke ruimtes zoals ziekenhuizen, aula’s, theaters, evenementenlocaties en andere bijeenkomstruimten. Uiteraard kan een stille ventilator ook in een magazijn of loods een voordeel zijn!

Regeling en onderhoud

De Masterwatt THS en LHS HVLS fans zijn voorzien van een duurzame en energiezuinige EC-motor op 3 fasen. Doordat er geen koolborstels in de motor zitten is ook geen regulier onderhoud nodig.

Masterwatt biedt twee type regelingen aan. De eerste regeling betreft de CTRL-HS. Op deze regelaar met touchscreen kunnen maximaal 4 units worden aangesloten en bediend. Deze regelaar is ook voorzien van een RS-485 ModBus aansluiting.

Met de tweede regelaar, de CTRL-XWS, is het mogelijk om op temperatuur te regelen. De regelaar bepaalt op basis van temperatuur boven en beneden in de ruimte welke snelheid nodig is voor een optimaal binnenklimaat. Deze regelaar kan maximaal 10 fans aansturen.

Selectie van een HVLS-fan

Bij de selectie van een HVLS-fan is het belangrijk dat er voldoende oppervlak wordt afgedekt. Ook de indeling van de ruimte speelt hierbij een rol, denk bijvoorbeeld aan magazijnstellingen of specifieke werkplekken. Afhankelijk van de mogelijkheden tot plaatsing kan het zijn dat meerdere kleinere HVLS-fans beter functioneren dan één grote. Ook is het belangrijk om te bepalen of, en eventueel wat voor effect een HVLS-fan heeft op de werking van het afgiftesysteem. Uiteraard kunnen wij u hierin begeleiden en adviseren.

Bent u ook klaar voor een frisse wind door uw bedrijfsruimte, neem dan contact met ons op via info@masterwatt.com of bel 085-3037450.


workspace contact offerte NTA8800