Gewone huis-tuin- en keuken-warmtepompen zijn al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook in de utiliteit worden warmtepompen steeds meer gangbaar. Daarom is er ook meer behoefte aan een geschikt afgiftesysteem. Een warmtepompheater kan goed overweg met lage aanvoertemperaturen (bijvoorbeeld 50/30) en is daardoor goed geschikt voor een warmtepomp. Traditioneel gezien worden er in bedrijfshallen vaak direct gestookte gas heaters of indirect gestookte heaters op één of meerdere (cascade) gasketels aangesloten. Omdat gas steeds minder een goede optie is, kan een heater in combinatie met een warmtepomp een duurzaam alternatief zijn. 

In eerdere blogs hebben we al besproken hoe er energie kan worden bespaard met behulp van HVLS-fans en luchtgordijnen. Hier kunnen we nu dus ook warmtepompheaters aan toevoegen. Door het toepassen van een warmtepomp in combinatie met het juist opgestelde vermogen en de benodigde hoeveelheid luchtverplaatsing, kan een bedrijfshal, evenementencentrum, theater of andere grote ruimte, duurzaam worden verwarmd.  

Wat voor warmtepomp heaters zijn er?

Grofweg zijn er 2 verschillende uitvoeringen van heaters die geschikt zijn voor een warmtepomp. De eerste is een traditioneel indirect gestookte heater met een efficiëntere warmtewisselaar en een ventilator erachter, vaak in een stalen kast. Deze modellen, de Nevada W H/C* zijn geschikt voor verwarmen en kunnen koelen wanneer gecombineerd met een optionele condensbak. Deze modellen zijn uitstekend te combineren met HVLS-fans en luchtgordijnen om een bedrijfsruimte duurzaam te kunnen verwarmen.  

Een ander soort luchtverwarmer is de Nevada Jet. Dit model is uniek door het gebruik van nozzles. Door het toepassen van nozzle techniek kan er tot wel 900 m2 worden verwarmd met één apparaat. Buiten het grote bereik zijn er geen extra destratificatoren nodig. De Nevada Jet wordt namelijk aan het dak/plafond gemonteerd. Door de geavanceerde besturing en de mogelijkheid om op een GBS (gebouw Beheer Systeem) aan te sluiten zorgen ervoor dat deze units in veel verschillende gebouwen en situaties geplaatst kunnen worden. 

Koelen met een heater

Het klinkt misschien gek, koelen met een heater, maar dit is in combinatie met een warmtepomp wéll mogelijk. Een aandachtspunt is wel dat er een condensafvoer bij de heater nodig is. De verwachting is ook dat er in de toekomst meer vraag zal zijn naar verwarmen en koelen in een bedrijfshal. Het kan daarom handig zijn om met het oriënteren naar een nieuw systeem, hier vast rekening mee te houden. 

Kosten van een warmtepompheater

De aanschafkosten van een warmtepompheater zijn dan wel hoger dan bij een standaard heater, maar u krijgt er dan ook wel meer voor terug. Buiten een lager verbruik door het toepassen van warmtepomptechniek zijn werknemers ook productiever omdat er in ieder seizoen een goed binnenklimaat gerealiseerd kan worden. In sommige situaties kunnen de gebruikskosten nog worden beperkt door het gebouw extra te isoleren. 

Geïnteresseerd in welke oplossingen Masterwatt heeft voor uw bedrijfspand? Neem contact met ons op via info@masterwatt.com of op 085-3037450.


workspace contact offerte NTA8800